Nieuws/Financieel
1136691
Financieel

Lage rente dwingt markt tot nemen meer risico

De lage rente dwingt pensioenfondsen meer risico te nemen ons pensioengeld, om de reële waarde van pensioenpotten op peil te houden. Dat stelt Aegon. Andere grote marktpartijen worden ook verleid tot meer risico. Of op zijn minst tot een speurtocht naar glorie via kortetermijnbeleggingen, en dat kan slecht uitpakken. „Zo ontstond de huidige crisis ook”, aldus topman Keith Skeoch van Standard Life Investment.

Dat de rente op langlopend staatspapier van bijvoorbeeld de VS, Duitsland en Nederland laag is, heeft meerdere oorzaken. De obligaties dienen als vluchthaven, en de beleidsrentes van de centrale banken van Europa en Amerika zijn laag. In de VS houdt de Fed de beleidsrente waarschijnlijk minstens tot 2014 tussen de 0 en 0,25%, de ECB zal zijn beleidsrente (nu 0,75%) ook voorlopig laag houden, in beide gevallen om indirect de economie aan te jagen.

Dat is niet zonder risico. Op langere termijn dreigt grote inflatie. En voor institutionele beleggers, als banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het moeilijk fatsoenlijk rendement te maken op langlopend ’veilig’ staatspapier. Zet je geld voor tien jaar bij de Duitse staat vast tegen een vast rentetarief van zo’n 1,4%, dan is de kans groot dat je uiteindelijk in reële termen verlies maakt.

Ook de Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments (beheerd vermogen: pakweg €200 miljard) ziet dat beleggingen in ’veilig’ staatspapier minder interessant worden. „De koersen van ’veilige’ staatsobligaties, als van Zweden, Nederland, Duitsland en de VS, staan torenhoog en uitzicht op rendement is er nauwelijks”, stelde ceo Keith Skeoch onlangs in Edinburgh.