Nieuws/Financieel
1138706914
Financieel

KLM Catering Services trekt kort geding in

KLM Catering Services (KCS) heeft het kort geding tegen een algeheel verbod op de drie stakingsdagen van het cateringpersoneel op donderdag 10, 17 en 24 oktober ingetrokken. Dat heeft het bedrijf dinsdagavond bekendgemaakt.

,,Er zijn afspraken gemaakt met de FNV dat ze uitsluitend actievoeren bij de productie Europa”, zegt een woordvoerder. ,,De vakbond heeft begrip voor de intercontinentale operatie van Schiphol en de 38.000 gedupeerde reizigers in geval van staking.”

Loonsverhoging

Enkele honderden werknemers in de catering staken donderdag voor een betere cao. Zij eisen onder meer voor een „fatsoenlijke” loonsverhoging.

De acties treffen onder meer de bedrijfskantines, ziekenhuizen, zorginstellingen, universiteiten en de luchtvaartsector. Volgens FNV-bestuurder Harry de Wit hebben zich al enkele honderden mensen gemeld. ,,De werknemers zijn boos over het loonbod dat de werkgevers hebben gedaan. De actiebereidheid is hoog.” De FNV heeft naar eigen zeggen 3000 leden in de catering.

Nieuwe cao

Deze eerste stakingsdag is het begin van een estafettestaking. Donderdag 17 oktober wordt er gestaakt in Rotterdam en een week later, 24 oktober, in Utrecht. Het is de eerste keer dat cateringmedewerkers 24 uur gaan staken.

De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties heeft onlangs een akkoord bereikt over een nieuwe cao met CNV Vakmensen en De Unie voor de 20.000 werknemers in de sector. De FNV heeft niet getekend en staat nu buitenspel.