Nieuws/Financieel
1139162366
Financieel

Dow pakt record met steun van olie

New York - De aandelenbeurzen in New York vervolgden maandag de weg omhoog. Positieve ontwikkelingen aan het handelsfront hielpen de belangrijkste graadmeters aan verse records.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4% in de plus op 27.463punten, de hoogste slotstand ooit. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er ook 0,4% bij tot 3078 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,6% tot 8433 punten. Voor die beurzen betekende dit dat de records van vrijdag verder werden aangescherpt.

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zou maandag in Bangkok een ontmoeting hebben gehad met de Chinese premier Li Keqiang. Kort daarvoor zei Ross al dat de VS en China dicht bij de ondertekening van de eerste fase van een handelsakkoord zijn.

Under Armour

Under Armour bevestigde zondag berichten over vermoedens van boekhoudfraude. Amerikaanse toezichthouders buigen zich al twee jaar over de cijfers van het bedrijf, maar volgens Under Armour valt de onderneming niets te verwijten. Verder verlaagde de maker van sportartikelen zijn omzetverwachting. Het aandeel werd bijna 18% procent lager gezet.

McDonald's verloor 2,7 procent. De beurszwaargewicht zette zijn geprezen topman Steve Easterbrook aan de dijk omdat hij een relatie was aangegaan met een medewerker. Dat zou blijk geven van "slecht beoordelingsvermogen".

Philip Morris (plus 0,6 procent) sluit een Duitse sigarettenfabriek en treft daarvoor een voorziening van 355 miljoen dollar. Vanwege die reorganisatiekosten verlaagde de tabaksreus zijn winstverwachting.

De oliefondsen Chevron en Exxon Mobil deden geholpen door de aantrekkende olieprijzen goede zaken met plussen 4,6% van respectievelijk 3%.

Delta Air Lines

Delta Air Lines werd 1,5 procent hoger gezet na berichten dat de luchtvaartonderneming geen zin zou hebben in een biedingsstrijd om de financieel geplaagde Italiaanse branchegenoot Alitalia. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zou afzien van het het uitbrengen van een bod. Verder was er aandacht voor Amazon (plus 1,1 procent) nadat satellietenmaker OneWeb 1 miljard dollar ophaalde bij een financieringsronde.