1140384
Financieel

Krimp Spaanse economie neemt toe

De Spaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Spaanse statistiekbureau woensdag bekend.

Daarmee viel de krimp aanzienlijk sterker uit dan in het derde kwartaal, toen de op drie na grootste economie van de eurozone 0,3 procent kleiner werd. De Spaanse centrale bank voorspelde eerder deze maand voor het vierde kwartaal een achteruitgang met 0,6 procent.

De Spaanse economie kromp in heel 2012 met 1,4 procent. Spanje kampt met een torenhoge werkloosheid van ruim 26 procent van de beroepsbevolking en voert omvangrijke bezuinigingen door om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Die besparingen zetten echter een zware rem op de economische groei, waardoor het buitengewoon moeilijk is om de begrotingsdoelen te halen. De Europese Commissie liet eerder deze week doorschemeren dat Spanje opnieuw langer de tijd zal krijgen om het overheidstekort weer aan de Europese regels te laten voldoen.

Voor 2013 wordt weinig verbetering voorzien. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Spaanse economie dit jaar met 1,5 procent krimpt.