Nieuws/Financieel
11405927
Financieel

Consumptie huishoudens krimpt met ruim 6 procent in juli

Den Haag - Consumenten hebben in juli 6,2 procent minder besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp is lager dan in de vier voorgaande maanden, zo merkt het statistiekbureau daarbij op.

Consumenten gaven opnieuw minder uit aan diensten, maar meer aan goederen. Zo werd aan diensten bijna 15 procent minder besteed. Dat betreft vooral diensten als een bezoek aan restaurant, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer. Aan diensten zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, woondiensten, private lease en koeriersdiensten gaven consumenten wel meer uit.

Aan duurzame goederen werd meer besteed, bijna 10 procent. Er werden vooral meer woninginrichtingsartikelen, elektrische apparatuur en auto’s gekocht. Ook aan voeding en genotmiddelen werd meer uitgegeven.

Volgens de zogeheten consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in september minder ongunstig dan in juli.

Het kabinet wil ’investerend de crisis uit’. Moeten we ons zorgen maken om een torenhoge staatsschuld? Dat bespreken ING-hoofdeconoom Marieke Blom en DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in de nieuwste podcast Kwestie van Centen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop