Nieuws/Financieel
1140919
Financieel

Oranje boven op het Damrak

Op de dag dat koningin Beatrix vermoedelijk haar aftreden bekend maakt, wist de Amsterdamse beurs verder door te stomen. Afgezien van positief macro- en bedrijfsnieuws was dit te danken aan adviesverhogingen. ASML, TNT Express en SBM offshore boekten daardoor mooie plussen.

De AEX-index won 0,3% op 356,7 punten, het hoogste slot sinds mei 2011. De Midkap-index ging 0,9% omhoog tot 557,1 punten.

Op de overige Europese beurzen hielden kopers en verkopers elkaar redelijk in evenwicht. Frankfurt verloor 0,3% en Parijs klom 0,1%.

Hoewel tegen het eind van de middag bleek dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS onverwacht is teruggelopen, vallen de economische cijfers de laatste tijd mee, zo constateert fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam. ,,Zo groeiden de orders voor duurzame goederen in de VS sterker dan voorzien. En dan gaat het om het cijfer over december, toen er nog geen akkoord lag over de fiscal cliff. Verder zien we het naijleffect van het nieuws van vrijdag dat banken een veel groter deel van de leningen van de ECB terugbetalen dan werd verwacht. Dit is goed voor het vertrouwen in financiële instellingen."

Ook vanwege de per saldo meevallende bedrijfscijfers, waaronder vanmiddag van de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar, ziet Geerdink het positief in voor aandelen. ,,Wij verwachten dat de toestroom vanuit spaargeld en obligaties zich zal voortzetten. Je ziet ook dat de 10-jaars rente in de VS voor het eerst sinds april weer op 2% is gekomen."

Bij de hoofdfondsen eindigde SBM Offshore bovenaan met een winst van 3,4% op €12,01. De Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefde het beleggingsadvies voor de maritiem dienstverlener naar 'neutraal' op onder verhoging van het koersdoel tot €14.

TNT Express volgde met een plus van 3,3% op €5,69, dankzij een adviesverhoging naar 'kopen' doorUBS. De Zwitserse bank voorziet een sterke winstverbetering, door het economische herstel in Europa en een ommezwaai in de nu verliesgevende landen China en Brazilië.

ASML won 2,8% op €56,23, na door Citigroup op de kooplijst te zijn geplaatst. Het enthousiasme bij de Amerikaanse bank is ingegeven door het beperkterisico dat belangrijke klanten minder zullen investeren, afnemendezorgen over het commercieelpotentieel van de volgende generatie EUV-technologie en eentoenemende omzetbijdrage uit dienstverlening.

Roestvrijstaalproducent Aperam was hekkensluiter met een verlies van 2,1% op €10,88. Speciaalchemiebedrijf DSM liet 1,8% liggen op €46,33. Philips zakte in aanloop naar de morgen te publiceren kwartaalcijfers 0,7% op €21,94.

Dat Air France KLM prijsvechter Hop! lanceert, bracht beleggers niet in vervoering. De hoogvlieger van de afgelopen maanden liet 0,3% liggen op €8,86.

In de Midkap ging kabelmaatschappij Ziggo met een winst van 3% op €23,33 aan kop, ondanks koersdoelverlagingen door ING en JP Morgan. Blijkbaar putten beleggers moed uit het feit dat de banken hun koopadvies intact hielden. Bovendien wees ING erop dat speculaties de kop op kunnen steken, omdat Liberty Global er niet in lijkt te slagen het Belgische Telenet over te nemen.

Tankopslagbedrijf Vopak volgde met een winst van 1,7% op €51,16, dankzij een adviesverhoging naar 'overwegen' door de Franse bank BNP Paribas.

Na de kortstondige opleving op vrijdag leverde SNS Reaal nog eens 5,1% in op €0,74. De bank-verzekeraar maakte bekend nog geen beslissingen te hebben genomen over de vastgoeddivisie en aan een oplossing te werken waarbij ook private investeerders betrokken zijn.