Nieuws/Financieel
1140927
Financieel

Actiewapen afgestoft

Vakbonden stoffen het actiewapen weer voorzichtig af. Het Limburgse chemiebedrijf Sabic biedt in de ogen van de bonden te weinig voor een nieuwe cao en daarom dreigt een staking. Daarnaast is FNV Bondgenoten maandag bij DHL Express begonnen met het ophalen van handtekeningen van het personeel tegen het cao-bod van de pakjesvervoerder.

Bovendien verloopt woensdagavond een ultimatum van de bonden aan bedrijven in de railinfra.

De cao-gesprekken verlopen al langer moeizaam. Onzekerheden over de economie en kabinetsmaatregelen in bijvoorbeeld het pensioen hangen als een donkere wolk boven de overlegtafel. Het leek daarom al een kwestie van tijd voordat de moeizame gesprekken zouden leiden tot acties van vakbondszijde.

De bonden hameren namelijk op koopkrachtbehoud waar dat kan, en moeten soms hardere middelen inzetten om werkgevers van hun nullijn weg te trekken.

Sabic

Bij Sabic was er eigenlijk al een principe-akkoord over de nieuwe cao, maar volgens Ron Smeets van CNV Vakmensen is het bedrijf daarna nog met nieuwe verslechteringen gekomen. Daarom is er een ultimatum gesteld dat maandagmiddag om 17.00 uur afliep. Maar er is maandagmiddag geen akkoord bereikt.

Maandagochtend startte in Rotterdam ook de actie van FNV Bondgenoten bij DHL. Tot en met begin maart trekt een delegatie van de bond alle vestigingen van het concern af om werknemers te vragen om hun handtekening te zetten tégen het eindbod van DHL voor de nieuwe cao.Nullijn

Volgens FNV-bestuurder Egon Groen komt dat neer op ’nog minder dan de nullijn’. „Bij DHL was het zo dat je loon omhoog ging bij goed presteren. Maar zelfs daar wilden ze vanaf.”

FNV Bondgenoten wil 2,5% loonsverhoging van DHL.

Diezelfde eis hebben de vakbonden neergelegd bij de bouwers in de railinfra, BamRail, StruktonRail en VolkerRail. De bedrijven hebben tot woensdagavond 23.00 uur om te reageren op het ultimatum van de bonden voor een eenjarige cao, anders volgen er ook daar acties.AkzoNobel

Bij de chemietak van AkzoNobel zijn acties maandag juist opgeschort. De bonden hadden het concern een ultimatum gesteld, maar voor dat dat afliep kwam Akzo met een beter bod voor de cao.

Volgens CNV Vakmensen zouden werknemers 1,75% structurele salarisverhoging krijgen, plus een eenmalige ophoging van 0,5%. De bonden gaan dit bod nu aan hun achterban voorleggen, en tot die tijd zijn de acties opgeschort.