Nieuws/Financieel
1140951
Financieel

Valuta armageddon

In een valuta oorlog, ook wel competatieve devaluatie genoemd, gaan landen het gevecht met elkaar aan om de laagst mogelijke wisselkoers te behalen voor hun valuta.

Een zwakkere wisselkoers heeft tot gevolg dat de producten van een land internationaal goedkoper worden. Daarnaast wordt het voor de locale bevolking veel interessanter om lokaal vervaardige producten aan te schaffen. Dat is voor een economie een “dubbelwammy”. De economische grootmachten zetten deze tool daarom, onder de huidige omstandigheden met dreigende recessies, maar wat graag in.

Quantitatieve verruiming wordt op het moment massaal ingezet, terwijl iedereen maar vol blijft houden dit vooral niet te doen, om de waarde van de lokale valuta te devalueren. Japan is daarbij momenteel het zwartste schaap dat wordt beschuldigd bewust extra bij te printen om zo op korte termijn de yen te devalueren en zo de export aantrekkelijker te maken.

Japan heeft hierop gereageerd dat de vermeende valutamanipulaties misplaatst zijn. Volgens Japan zijn de monetaire verruimingsmaatregelingen enkel en alleen bedoeld om deflatie in eigen land tegen te gaan en dat de waardedaling van de yen voornamelijk te maken heeft met en correctie op de munt en niet door de monetaire verruiming.

Echter niet alleen de yennen, maar ook de dollars, ponden en euro’s vliegen ons op dit moment letterlijk om de oren in de strijd om de goedkoopste munteenheid en er ontstaat steeds meer onrust op de internationale valutamarkten. Op dit moment lijken wij de oorlog te gaan verliezen. De euro staat weer gevaarlijk hoog.

Hij heeft het afgelopen half jaar zelfs 10% terrein gewonnen ten opzichte van de dollar. Analisten van Goldman Sachs zijn er zelfs van overtuigd dat de dollar de komende maanden weer aanzienlijk verder zal zakken ten opzichte van de euro naar $1,40. De verwachte verdere daling zal voornamelijk te danken zijn aan de aanhoudende structurele overheidstekorten, het grote tekort op de betalingsbalans en het grootschalig bijprinten van extra liquiditeiten in de Verenigde Staten.

Fed houdt geldkraan open

Voorlopig lijkt Amerika echter niet haar koers te gaan wijzigen. De Fed houdt haar rentes op een historisch laagtepunt en de geldpers blijft aan tot dat de werkeloosheid is terug gedrongen naar 6,5%. Aangezien de werkeloosheid afgelopen vrijdag nog op 7,8% stond zijn we nog ver verwijderd van het moment dat de Fed haar quantitatieve verruiming wat zal gaan matigen. Terwijl de Fed en de Bank of Japan hun balansposities op het moment dus flink aan het uitbreiden zijn, neemt de ECB echter weer wat cash terug die zij vorig jaar aan de banken uitgeleend had. Deze week maakten 278 europese banken bekend volgende week al een totaal bedrag van € 137 miljard af te lossen. De hogere koers van de euro vormt echter een ernstige bedreiging voor de economie in de Eurozone. De vraag is of deze hogere eurokoers ons naar een recessie zal drijven.

De huidige valutaoorlog is geen nieuw verschijnsel. Al sinds Nixon afscheid nam van de goudstandaard voeren de economische grootheden een strijd om de export. In deze tijden van crisis is deze valutaoorlog echter alleen maar meer zichtbaar geworden en wordt hij uitgevochten op steeds grotere schaal. Ging de strijd eerst alleen nog tussen China en de Verenigde staten, nu doen ook vele andere landen mee. Dit is een gevaarlijke aangelegenheid. De ministers van Financieen staan gezamenlijk voor een moeilijk dilemma. Valuta oorlogen zetten de deur open voor deflatie die een flinke recessie tot gevolg kan hebben.

Enorme geldontwaardering

De keerzijde is namelijk meedoen aan de oorlog wat kan leiden tot een enorme geldontwaarding en niet geheel zonder risico’s. Op korte termijn zullen de exporterende landen profiteren van lagere prijzen terwijl importeren duurder wordt dan de lokale productie. Echter zullen landen, die weinig natuurlijke bronnen hebben (zoals Engeland en Japan) en daarmee voor hun productie afhankelijk zijn van de import van grondstoffen, uiteindelijk bedrogen uitkomen. Duurdere grondstoffen leiden tot duurdere productiekosten en uiteindelijk tot duurdere export producten. Om maar niet te spreken over het risico van (hyper)inflatie dat er ontstaat.

Deze valutaoorlog, die inmiddels op wereldwijd niveau wordt uitgevochten, kan uitmonden in een wereldwijde crisis die veel grotere proporties kan aannemen dan we ons tot nu toe ooit voor hebben kunnen stellen. Met  QE indefinite in de Verenigde Staten, de economische groei van China die hard afneemt, Europa die steeds maar op het randje van de afgrond balanceert, de starre deflatie in Japan, kunnen we alleen maar verwachten dat er wereldwijd op nog grotere schaal geld bijgedrukt zal gaan worden en meer monetaire verruimings maatregelingen worden genomen.

Alleen voor de Verenigde staten al verwacht ik een enorme inflatie van ten minste 4% die uiteindelijk zal kunnen stijgen naar ongekende hoogtes van 8%, 10% of zelfs 20%. De aandelen markten zullen een nieuwe vrije val mee kunnen maken waarbij een crash van 50% in de komende drie jaar niet ondenkbaar is. Daarnaast is het niet onmogelijk dat de dollar zijn status als anker-valuta in de internationale handel wel eens kan gaan verliezen.

 

Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic (www.goldrepublic.com), het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen. Marleen was voor de oprichting van het bedrijf werkzaam bij marketmaker Optiver. Zij was daar o.a. managing director van de Amerikaanse vestiging van het bedrijf. In deze column geeft Marleen haar persoonlijke mening over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Vragen of reacties kunt u mailen naar m.evertsz@goldrepublic.com.