Nieuws/Financieel
1141023
Financieel

'Akkoord schuldenplafond goed voor rating VS'

Het akkoord in de Amerikaanse politiek om de schuldenlimiet tot 19 mei te laten oplopen, neemt voor de korte termijn het risico weg dat de Verenigde Staten hun AAA-ratingkwijtraken. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch maandag.

Vorige week werd in het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aangenomen waarin de datum waarop het schuldenplafond zou worden bereikt met 3 maanden door te schuiven tot 19 mei. Op die datum wordt het geld dat de Amerikaanse overheid de komende maanden leent, opgeteld bij de limiet van 16,4 biljoen dollar (12.323 miljard euro) die medio februari wordt bereikt. Nu de overheid niet wordt afgeleid door een aanstaande financieringscrisis, kan de aandacht worden gericht op het sluiten van een begrotingsakkoord, aldus Fitch.

Als er een geloofwaardig begrotingakkoord komt dat strookt met een aanhoudend economisch herstel, blijft Fitch waarschijnlijk bij zijn AAA rating. De kredietbeoordelaar zal dan ook zijn oordeel over de vooruitzichten voor de VS verhogen van negatief naar stabiel. Mocht een begrotingsdeal echter uitblijven, dan volgt vrijwel zeker in de loop van dit jaar een afwaardering van de VS.

Weinig zorgen

Voor het moment lijkt Fitch zich niet al te veel zorgen te maken. ,,Nu de problemen in de financiële sector en op de huizenmarkt goeddeels achter de rug zijn, komen de onderliggende dynamiek en het potentieel van de Amerikaanse economie weer boven drijven'', aldus Fitch. De kredietbeoordelaar voorziet een versnelling van de economische groei in de VS naar 2,8 procent in 2014.

,,Echter, zonder aanvullende, structurele maatregelen om het gat tussen inkomsten en uitgaven van de overheid te dempen, zal de staatsschuld blijven stijgen en aan het eind van dit decennium gelijk zijn aan 115 procent van het bruto binnenlands product. Op dat niveau zijn schokken niet meer op te vangen.''

Standard & Poor's

Standard & Poor's (S&P) is de enige van de 3 grote kredietbeoordelaars die geen AAA rating heeft voor de Verenigde Staten. S&P verlaagde zijn beoordeling in augustus 2011 met een stap naar AA-plus vanwege de zorgen over de oplopende staatsschuld en het vermogen van de politiek om de financiële problemen van het land voortvarend aan te pakken.

Moody's heeft een AAA rating, maar gaf in september vorig jaar aan een verlaging te overwegen. De kredietbeoordelaar wil voor 2014 een begroting zien die leidt tot een geleidelijk afbouw van de staatsschuld. Blijft die uit, dan gaat de 'triple A' omlaag naar Aa1.