Nieuws/Financieel
1141048
Financieel

Maakt de euro een draai?

Zullen we deze week de draai omlaag zien in zowel de USD/JPY als de EUR/USD? Het zal afhangen van wat er gezegd gaat worden na de bijeenkomst van de FOMC komende woensdag en de ontwikkelingen binnen Europa deze week, terwijl we ons tegelijk afvragen of Japan nog meer kolen achter de hand heeft om op het vuur te gooien.

Vrijdag zagen we een veel lagere terugbetaling van 3 jarige LTRO’s door de Europese banken dan verwacht werd, hoewel de markt leek te smeken om een groot getal. De EUR/USD bleef hangen op het niveau waar het valutapaar zat. Er is meer nieuws nodig om naar een hoger niveau te gaan. 1,3400 was een belangrijke doorbraak en nu dus ook een zware weerstand.

Je ziet dat de laatste pogingen om een horizontale weerstand te doorbreken mislukten en gevolgd werden door een explosieve beweging omhoog. Aan de andere kant, de opmars is hardnekkig geweest, dus de ‘beren’ zullen eerst willen zien dat de 1,33 – 1,34 zone sneuvelt en ook de stijgende belangrijke trendlijnen, voor er technische argumenten zijn om een top te benoemen.

 

Betere Europese cijfers?

Ik lees steeds weer dat Europa ‘stabiliseert’ of zelfs verbetert. Maar ik heb er moeite mee dit te geloven op basis van een paar onderzoeken die in essentie de aandelenmarkt volgen (en die afwijken van die van de IFO). Dus de stemming lijkt goed, maar de cijfers zijn niet zo goed. Want we moeten ons realiseren dat cijfers zoals de PMI betrekkelijk zijn. Als we een cijfer van 30 in de ene maand zien en van 40 in de volgende maand, betekent dat niet dat we te maken hebben met een verbetering, maar dat we slechts in een langzamer tempo verslechteren.

De meeste PMI-cijfers uit Europa blijven duidelijk onder de 50. De werkloosheid in Spanje tikte zojuist een nieuw record aan en het Italiaanse consumentenvertrouwen voor januari (vandaag net gepubliceerd) bereikte een nieuw laagtepunt in de 16-jarige geschiedenis, nog maar een paar weken voor spannende verkiezingen (24 en 25 februari).

Vooruitkijken

Vandaag veilt Italië schatkistpapier met een looptijd tot 2014 en 2018. De omvang is niet groot, maar we moeten altijd opletten bij veilingen. Woensdag en donderdag zullen er wel grote bedragen worden geveild. Herinneren we ons dat de financieringsbehoefte van Italië en Spanje maand dit kwartaal aanzienlijk is, terwijl de EUR/USD boven de 1,3400 noteert.

Halverwege de week dus de FOMC en daar is op voorhand veel over te zeggen. Maar waar op gelet moet worden is of er enig teken te zien zal zijn of de FED voorzichtiger wordt als de markt de werkelijkheid blijft overtreffen, en nog meer dan tot nu toe het geval is geweest. Geruchten over het laatste worden sterker en de USD presteert al sterk ten opzichte van andere valuta, met uitzondering van de euro.

Belangrijk zijn later deze week de cijfers over de Amerikaanse Durable Goods orders. De bestedingen aan kapitaalgoederen zijn de laatste maanden in Amerika een zwakke plek geweest.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is Head of FX Strategy bij Saxo Bank.