Nieuws/Financieel
1141054
Financieel

Daimler in zee met Ford en Nissan

Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz, gaat samen met Ford en Nissan een nieuwe, betaalbare waterstofauto ontwikkelen. Dat maakte de Duitse autoproducent maandag bekend. De elektrische auto's met brandstofcel moeten in 2017 op de markt verschijnen.

In totaal moeten er in dat jaar minstens 100.000 elektrische auto's van het nieuwe type klaar zijn voor de verkoop. De brandstofsystemen combineren waterstof en zuurstof, wat elektriciteit oplevert die de auto's kan laten rijden. De enige uitstoot daarvan is water. In tegenstelling tot elektrische auto's die op batterijen werken, is de afstand die een dergelijke wagen af kan leggen nagenoeg gelijk aan die van een auto met een traditionele benzinemotor. Ook het tanken duurt veel korter dan bij de elektrische auto's die op accu's rijden.

Ford en Daimler hadden al een joint venture opgericht voor nieuwe technologiën, maar daar stapt Nissan niet bij in. De contractonderhandelingen daarvoor zouden teveel tijd kosten. Vorige week kondigden BMW en Toyota aan ook samen te gaan werken op het gebied van nieuwe autotechnieken. Zij gaan zich meer toespitsen op lichte materialen en hybride-aangedreven motoren.