Nieuws/Financieel
1141083
Financieel

Vooruitblik: 'Boete drukt Philips in rood'

De boete van ruim een half miljard euro die Philips eind vorig jaar opgelegd kreeg uit Brussel vanwege verboden prijsafspraken over beeldbuizen, drukt het elektronicabedrijf in het vierde kwartaal van 2012 waarschijnlijk in de rode cijfers. Dat blijkt uit een rondgang langs analisten door AFN. Philips publiceert dinsdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2012.

Gemiddeld rekenen 17 analisten op een nettoverlies van 308 miljoen euro in het vierde kwartaal. Over heel 2012 boekt het concern volgens hen een winst van 276 miljoen euro. Exclusief deze boete steeg de operationele winst (ebita) naar verwachting in het laatste kwartaal van vorig jaar met ruim 40 procent op jaarbasis tot 847 miljoen euro.

De omzet is waarschijnlijk met een kleine 7 procent op jaarbasis toegenomen tot 7,2 miljard euro. Over heel 2012 voorspellen analisten een omzetstijging van een kleine 10 procent tot 24,8 miljard euro. Hiermee overtreft Philips de eigen doelstelling van een omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar.

Margedoelstelling

Analisten Hans Slob en Philip Scholte van de Rabobank denken dat het concern de margedoelstelling voor 2013 van tussen de 10 en 12 procent in de toekomst (mogelijk begin 2014) zal verhogen tot tussen de 11 en 13 procent. ,,Dat kan een belangrijke nieuwe katalysator zijn voor het aandeel.''

De medische tak zou volgens de Rabo-analisten wel eens positief kunnen verrassen dankzij groei in Europa, ondanks de overheidsbezuinigingen. Bovendien is de vergelijkingsbasis gunstig vanwege de zwakke cijfers in het laatste kwartaal van 2011. Ook de andere divisies profiteren volgens de Rabobank van kostenbesparingen en andere gunstige omstandigheden zoals lagere inkoopprijzen.