Nieuws/Financieel
1141094
Financieel

'Franse omslag nodig om crisis te bedwingen'

Frankrijk moet zijn beleid op de schop nemen zodat de tweede economie van de eurozone weer gaat groeien. Daarmee zou het land bijdragen aan een versterking van de politieke unie die nodig is om de regio te stabiliseren. Dat stelde de gerenommeerde Harvard-professor Kenneth Rogoff in een maandag gepubliceerd interview met de Duitse krant Die Welt.

De reactie op de crisis van Europese overheden, zoals de ,,halfslachtige'' bankenunie en toezicht op de nationale begrotingen door Brussel, zijn volgens Rogoff onvoldoende. Europese leiders moeten in zijn ogen aandringen op een politieke integratie, die onder meer voorziet in een Europese overheid die belasting kan heffen. Frankrijk heeft volgens de professor een doorslaggevende rol. ,,Als de Fransen niet hervormen en groei aanjagen, kunnen we de rest vergeten. Als Frankrijk verandert, kan Europa het halen'', aldus Rogoff.

De Franse economie slinkt in het lopende kwartaal naar verwachting met 0,1 procent na een geschatte teruggang van 0,3 procent in het vierde kwartaal van 2012. Daarmee zou het land, voor het eerst sinds 2009, in een recessie zijn beland.