Nieuws/Financieel
1141143
Financieel

Europa steunt Nederland

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft dit jaar nog meer geld klaarliggen om projecten in ons land te financieren. De totale investeringen zouden zelfs kunnen oplopen tot zo’n €2 miljard. „Wij verwachten in ieder geval een duidelijke verhoging ten opzichte van vorig jaar en daarom zijn we erg benieuwd naar de plannen van de Nederlandse regering”, zegt vicepresident Pim van Ballekom in een gesprek met deze krant.

De EIB investeerde afgelopen jaar bijna €1,25 miljard in Nederland. Het geld werd onder meer besteed aan projecten in de telecom-, energie- en transportsector, de gezondheidszorg en het midden- en kleinbedrijf. Volgens van Ballekom wil de EIB de komende jaren ook andere sectoren benaderen. „We hebben onlangs gesproken met werkgeversorganisatie VNO-NCW om te kijken of grote bedrijven gebruik willen maken van onze mogelijkheden.

Verder willen we vooral inzetten op infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.”

Bezoek

Samen met EIB-president Werner Hoyer brengt hij vandaag een bezoek aan Nederland om met premier Rutte en de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Timmermans (Buitenlandse Zaken) te bespreken hoe ons land gebruik kan maken van de extra middelen die de EIB heeft ingezet voor groei. Het laatste bezoek was in mei vorig jaar voor de ondertekening van het laatste deel van de financiering van €900 miljoen voor de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. „Maar in de tussentijd zijn er verkiezingen geweest en dat verandert een hoop.”

De investeringsbank financierde in 2011 voor €60 miljard aan projecten in bijna zeventig landen. Afgelopen jaar zakte het totaalbedrag tot ongeveer €50 miljard. „Als Europese politici willen dat we nog méér gaan doen om banen te scheppen, dan moet het kapitaal van de EIB worden vergroot”, zo waarschuwde Hoyer ruim een half jaar geleden.

Lees het hele artikel in De Financiële Telegraaf