Nieuws/Financieel
1141234
Financieel

Voorzitter easyJet stapt op

De voorzitter van luchtvaartmaatschappij easyJet, Michael Rake, legt zijn functie deze zomer neer. Dat meldde het Britse bedrijf zondag.

Rake, die bij de prijsvechter een functie heeft die vergelijkbaar is met die van een president-commissaris, gaf in een verklaring aan dat zijn werk er gezien de sterke groei van easyJet in de afgelopen jaren op zit. Dankzij die sterke groei staat easyJet op het punt opgenomen te worden in de FTSE 100-index van de Londense beurs.

Die promotie maakt het moeilijk voor Rake om aan te blijven, aangezien hij ook voorzitter is van British Telecom, een ander bedrijf uit die lijst met grootste Britse bedrijven. Toezichthouders zien liever niet dat de voorzittersrol bij verschillende FTSE 100-bedrijven door dezelfde persoon worden vervuld.

Rake was van verre van omstreden bij easyJet, waar hij in 2009 aantrad. Oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou heeft de afgelopen jaren meerdere keren geprobeerd hem weg te werken. Een laatste poging in augustus vorig jaar mislukte ternauwernood. Rake lag op dat moment onder vuur vanwege de boete die de Britse bank Barclays kreeg vanwege de manipulatie van het rentetarief Libor. Rake is vicevoorzitter van Barclays.