Nieuws/Financieel
1141278
Financieel

Groen licht voor steun Monte dei Paschi

De Italiaanse centrale bank heeft zaterdagavond toestemming gegeven voor de omstreden staatssteun aan de noodlijdende bank Monte dei Paschi. Daarmee lijkt de weg vrij voor de verstrekking van de 3,9 miljard euro aan noodkredieten die de bank vorig jaar werden toegezegd.

Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld, kwam de afgelopen weken zwaar in opspraak, nadat was gebleken dat er honderden miljoenen euro's verloren dreigen te gaan opderivatenconstructies die de bank afgelopen jaren verzweeg voor de toezichthouders. De redding van Monte dei Paschi is daardoor een belangrijke rol gaan spelen in de Italiaanse verkiezingscampagne.

Voormalig premier Silvio Berlusconi beschuldigt zijn opvolger Mario Monti ervan de opbrengsten van belastingverhogingen door te sluizen naar de bank en wijst herhaaldelijk op de banden tussen kopstukken van de Democratische Partij (PD), die de peilingen momenteel aanvoert, en Monte dei Paschi.

Duur

De nieuwe noodleningen voor Monte dei Paschi, dat in 2009 ook al 1,9 miljard euro aan staatssteun kreeg, zijn niet goedkoop. De bank verkoopt zogenoemde Monti-obligaties aan de overheid, waarover minstens 9 procent rente wordt betaald. Die rente loopt elke 2 jaar met een half procentpunt op, tot een maximum van 15 procent. Als de bank niet aan die verplichtingen kan voldoen worden er aandelen uitgegeven aan de Staat.

Aandeelhouders van de in 1472 opgerichte bank stemden vrijdag in met een omvangrijk plan, dat ervoor moet zorgen dat het kapitaal van Monte dei Paschi in de komende 5 jaar met 6,5 miljard euro wordt versterkt. Om dat doel te bereiken zullen onder meer onderdelen van het bedrijf worden verkocht.