Nieuws/Financieel

Gouden tijden voor Gasunie

Winter houdt energiebedrijven bezig

Duurzame energie heeft het zwaar in de winter: windmolens kunnen bevriezen en zonnepanelen leveren amper. Nederland houdt ondertussen gasreserves paraat om de buurlanden en de Randstad warm te houden en van stroom te kunnen blijven voorzien.

De afgelopen dagen ging er 500 miljoen m³ aardgas door ons leidingennetwerk, 25% meer dan op een gemiddelde winterdag. De Gasunie heeft voor weken aan noodreserves op de Maasvlakte, die staan op het punt om afgetapt te worden om de gasvoorziening in de Randstad op peil te houden.

Ook heeft het staatsbedrijf gisteren een recordhoeveelheid aardgas naar Engeland geëxporteerd. Duitsland, dat extreem afhankelijk is geworden van zon en wind, lonkt eveneens naar ondersteuning van aardgas. Gasuniebaas Paul van Gelder is in zijn nopjes met de topdrukte, hij verdient momenteel een flink zakcentje bij voor de Nederlandse schatkist met zijn gashandel.

Eneco zette gisteren uit voorzorg vier windmolenparken stil. Dirk Cederhout, al twaalf jaar hoofd windmolenbeheer bij het energiebedrijf, heeft ijswachten (foto in merlin) aangesteld om met een verrekijker de gevaartes te inspecteren, alvorens wordt besloten of ze weer kunnen worden aangezet.

Het gevaar bestaat dat er ijs aan het enorme span wieken (tot 70 meter) groeit. Mochten die ijsschotsen losraken en op de snelweg of in een woonwijk eindigen, dan kan dat tot grote schade of slachtoffers leiden, vanwege de omvang van de ijsbrokken.

Vincent Schellings, die voor de Amerikaanse windturbinebouwer General Electric werkt, meent dat er sowieso verstandig aan wordt gedaan drukke locaties met windmolens om deze reden te mijden: „Wij bouwen niet op locaties langs de snelweg of bij industrie.” Chemiereus AkzoNobel ging al eens dwarsliggen toen er windmolens in de buurt van zijn chloorfabriek in Delfzijl gebouwd zouden worden, uit angst voor rondvliegende projectielen.

 

Wind

Wel weet Schellings dat zijn standaardmolens, zijn bedrijf bouwde er al 20.000 wereldwijd, pas bij 15 graden onder nul uitgezet moeten worden. „We hebben overigens ook speciale types in Canada die tot min 40 graden als een zonnetje lopen. „Nederlandse molens kunnen echter bij plus 2 tot min 4 last krijgen van ijsafzetting, als er een ongunstige, koude wind staat.”

Eneco neem geen enkel risico. Cederhout: „Bij ons gaat veiligheid boven alles’’.

Nuon heeft vooralsnog één molen in het Zeeuwse Sluis uit moeten zetten wegens ijsaangroei. Essent houdt zijn molens in de Eemshaven goed in de gaten. Die staan langs een snelweg en bevroren in december 2010. Het kostte toen de nodige creativiteit om ze weer ijsvrij ’te zwiepen’.

Essent heeft de molens van detectiesystemen voorzien, vandaag kunnen ze naar verwachting gewoon draaien.