Nieuws/Financieel
1142952
Financieel

Goudprijs stijgt, belegger blijft onzeker

De goudprijs wist zich te herstellen na de daling begin januari. Die daling werd veroorzaakt door onzekerheid over het voortduren van de kwantitatieve verruiming (QE) in de VS.

Nu de prijs terug is op een niveau van bijna $1.700 zal moeten blijken of de huidige kracht in de markt, en dus de overtuiging van beleggers, of de zware weerstand van $1.710 stand houdt. Gaat de goudprijs door die weerstand, dan zou dat de nervositeit uit de markt kunnen halen.

Met name vanwege het feit dat met name hedge funds hun posities hebben verkleind in de afgelopen weken. De koersbeweging wordt nu echter veel meer gedreven door economische cijfers uit de VS. Meevallende cijfers zorgen voor tegenwind, tegenvallende juist voor wind in de rug.

Goud en zilver kunnen echter, samen met platina en palladium, steun ondervinden van het feit dat de QE zijn einde nadert. Bovendien liggen de verwachtingen ten aanzien van inflatie op hoge niveaus, terwijl daarnaast de fysieke vraag naar goud uit China zou moeten stijgen nu de economische vooruitzichten een aanhoudende verbetering laten zien.

Uit de grafiek hieronder is  af te lezen dat het 200-daags gemiddelde een zware steun blijft op $1,662 per ounce. De zwaarste weerstand ligt op $1.710, gevormd door de trendlijn en de Fibonacci weerstand die op dat niveau samenkomen.

 

Rush op zilver

Beleggers blijven Exchange Traded Products (ETP’s) in edele metalen kopen, ook tijdens de recente correctie. Goud-posities daalden licht, terwijl de vraag naar zilver  bleef aanhouden. Juist deze week bleek dat het grootste zilver exchange traded fund, de iShares Silver Trust, zijn bezit met 572 ton zag toenemen, de grootste toename in vijf jaar. Mede door deze toename steeg de zilver positie van alle zilver funds naar een nieuw record van 19.687 ton, een groei met 770 ton in januari zover.

Aangezien verwacht wordt de wereldwijde activiteit zal verbeteren, kan dit de verklaring zijn voor de plotselinge belangstelling voorzilver met zijn dubbelrol van financieel instrument én industrieel metaal. ETP’s houden 7,5 maal zoveel zilver als goud, maar dat betekent nog steeds maar een relatief kleine omvang als je kijkt naar het prijskaartje dat aan goud hangt en waarop een prijs staat die  53 keer zo hoog is als dat van zilver.

 

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.