Nieuws/Financieel
1144450
Financieel

Anglo American zet 14.000 banen op de tocht

De grootste platinaproducent ter wereld, Anglo American Platinum (Amplats), heeft de productie van vier mijnen in Zuid-Afrika voorlopig opgeschort. Daardoor worden mogelijk 14.000 werknemers ontslagen, wat neerkomt op bijna een kwart van het personeelsbestand. Dat maakte het mijnbedrijf dinsdag bekend.

De mijnen worden mede gesloten doordat stakingen het bedrijf grote verliezen hebben opgeleverd in 2012. Door de werkonderbreking van 2 maanden viel de winning van platina met ruim 9500 kilo terug. Daar komt nog bij dat de loon- en elektriciteitskosten aanzienlijk zijn gestegen. Maandag kondigde Amplats al aan een nieuwe strategie te gaan voeren waarbij ontslagen waarschijnlijk niet te vermijden waren.

Amplats gaat 60 dagen onderhandelen met de vakbonden om te kijken hoe de werknemers die hun ontslag krijgen elders weer aan een baan kunnen worden geholpen. De vier schachten die worden stilgezet hebben samen een capaciteit van 400.000 ounces per jaar. Dat is bijna een vijfde van de totale productie van Amplats.