Nieuws/Financieel
1144842
Financieel

VS slaat geen munt voor schuldenplafond

De Amerikaanse regering is niet van plan een munt te slaan van bijvoorbeeld 1 biljoen dollar als truc om de staatsschuld te beheersen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dit weekeinde in een verklaring uitdrukkelijk suggesties over het slaan van een of meer platina munten van een biljoen dollar van de hand gewezen.

In theorie kan de regering een platina munt van een biljoen dollar laten slaan en die in de kluis van de centrale bank opbergen. In de boeken kan het stukje platinum dan gebruikt worden om van de maximale schuld van 16,4 biljoen dollar één biljoen af te trekken. Dat geeft de regering weer wat bestedingsruimte. De maximale schuld is een eerder door de politiek vastgelegd schuldenplafond.

Deze limiet betekent nu echter een handicap voor de daadkracht van de regering van president Barack Obama en zou een negatieve uitwerking hebben op pogingen de Amerikaanse economie uit het slop te halen. De onderhandelingen over aanpassing van de regels stuiten op politieke conflicten tussen de regerende Democraten en de Republikeinse oppositie.