Nieuws/Financieel
1144847
Financieel

Focus op VS in drukke beursweek

Beleggers op de wereldwijde aandelenmarkten kunnen deze week de borst natmaken voor een groot aantal bedrijfsresultaten en veel belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten. De grootste banken van de VS komen deze week met cijfers naar buiten, net als zwaargewichten als Intel en General Electric. In Amsterdam wordt het cijferseizoen officieel geopend met resultaten van Ahold en ASML.

Toonaangevende financiële concerns als JPMorgan Chase, Goldman Sachs, American Express, Bank of America en Citigroup maken deze week de resultaten over het afgelopen kwartaal en heel 2012 bekend. Branchegenoot Wells Fargo gaf vorige week vrijdag al de aftrap met een recordwinst van 18,9 miljard dollar over 2012.

Maar ook andere zwaargewichten zullen deze week laten zien hoe ze gepresteerd hebben. Zo komt internethandelaar eBay op woensdag, chipgigant Intel maakt donderdag resultaten bekend en het industrieconcern General Electric (GE) opent vrijdag de boeken. GE wordt vanwege zijn omvang en brede scala aan activiteiten gezien als een belangrijke barometer van de economie.

Ook op macroeconomisch gebied zal de aandacht van beleggers worden getrokken. Zo komen deze week gegevens naar buiten over de Amerikaanse huizenmarkt, de detailhandelsverkopen, de inflatie, de industrie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Donderdag maakt supermarktconcern Ahold in een tussentijds handelsbericht de omzetcijfers over het vierde kwartaal bekend. Ook chipmachinemaker ASML komt die dag met resultaten naar buiten. Wat betreft andere Europese bedrijfsresultaten zal het deze week onder meer gaan om retailers als het Duitse Metro en het Franse Carrefour.

Uit Europa worden deze week onder meer cijfers gemeld over de industrie in de eurozone, de handel van de eurolanden en de Duitse inflatie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt data bekend over de detailhandelsomzet, de werkloosheid en de handel.