Nieuws/Financieel
1145056
Financieel

Industriële productie Nederland gestegen

De productie van de Nederlandse industrie is in november licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Dat bleek vrijdag uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde dagproductie van de industrie lag 0,7 procent hoger. In oktober was er nog sprake van een krimp van de dagproductie met 1,7 procent.

De groei in november is vooral te danken aan de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofindustrie. Die produceerde 7 procent meer dan in het jaar daarvoor, schrijft het CBS. Ook de productie in de elektrotechnische en machine-industrie lag hoger. Maar er werd een fors lagere productie van transportmiddelen gedraaid (min 7 procent). Ook de voedings- en genotsmiddelenindustrie en de metaalindustrie produceerden minder.

De gemiddelde dagproductie van de industrie in Nederland vertoonde in 2012, op 2 maanden in het voorjaar na, een lichte daling of stagnatie ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2011 was er overwegend sprake van gematigde groei. Gekeken naar cijfers die gecorrigeerd zijn voor seizoenseffecten en werkdageffecten ligt de productie van de industrie de afgelopen 2 jaar al op min of meer hetzelfde niveau.