Nieuws/Financieel
1145058
Financieel

Voorzichtigheid troef op beurs

De Amsterdamse beurs sluimerde de hele dag rond de slotstand van een dag eerder. In afwachting van de stroom aan bedrijfscijfers die volgende week naar buiten komt, waren beleggers voorzichtig met het innemen van posities.  TNT Express, PostNL en KPN moesten wel flink terrein prijsgeven.

De AEX-index sloot vandaag op een min van  0,2% bij een stand van 350,13 punten. De Midkap-index was nog meer in mineur en zakte 0,6% naar 550,66 punten. 

Wel spannend was het gisteren op de valutamarkten, laat Martijn Weller van IG Markets weten. „Daar is het absoluut niet saai. De yen is aan het dalen ten opzichte van de euro. Jarenlang ging het land gebukt onder een stilstaande economie. De nieuwe Japanse regering wil de export stimuleren en de valuta drukken. Dat beleid heeft succes.”

Volgens een handelaar van Rabobank kan de dip in het algehele sentiment een gevolg zijn van winstnemingen bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. Hij verwacht dat het op korte termijn moeilijk zal worden om het huidige niveau van de AEX vast te houden. "Ik moet nog een bevestiging krijgen dat de verbetering op de huizenmarkt en de arbeidsmarkt in de VS zal doorzetten. " Een correctie zou in zijn ogen ook gezond zijn na de rally in de afgelopen weken.  

Volgende week barst het cijferseizoen goed los. Beleggers zijn benieuwd of bedrijven in het vierde kwartaal naast winstgroei ook omzetgroei hebben behaald. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de vooruitzichten die worden geschetst.

AEX

In de AEX dook TNT Express 3% omlaag tot €8,25 na uitspraken van EU-commissaris Almunia in de Financial Times dat de voorgenomen overname van TNT Express door United Parcel Service leidt tot serieuze mededingingsproblemen die "niet gemakkelijk" te verhelpen zijn. Almunia laat volgens de Britse krant tegelijkertijd de deur open voor een oplossing op het laatste moment om de verkoop door te laten gaan. Het bod van de Amerikanen ligt op €9,50 per aandeel.

Grootaandeelhouder PostNL stond daardoor ook onder druk en verloor 2,9% op €2,84. De inlijving van TNT door UPS lijkt volgens de Rabo-handelaar een moeilijk verhaal, maar aan de andere kant wijst hij er op dat UPS zijn huiswerk altijd zeer goed op orde heeft en waarschijnlijk zeer vasthoudend is.     

Boskalis meldde voorbeurs dat de geplande aandeeluitgifte van €320 miljoen voor de financiering van de overname van zeetransporteur Dockwise succesvol is afgerond. Analisten van Exane BNP Paribas zijn van mening dat het concern de opbrengst van de emissie niet nodig heeft voor de overname. De analisten beschouwen de succesvolle emissie dan ook als een teken van vertrouwen in het management. Het aandeel van de bageraar pluste 0,5% op €34,12.  

ASML daarentegen leidde de dans met een plus van 0,8% op €48,97. De chipmachinemaker opent volgende week als eerste hoofdfonds de boeken bij de start van het Nederlandse cijferseizoen.

Ahold profiteerde van een koopadvies van Bank of America Merril Lynch en kon 1,0% bijschrijven op €10,57.

Midkap

In de Midkap kreeg SNS Reaal (-4,2% tot €1,03) het flink te verduren in reactie op het nieuws dat een projectontwikkelaar de Nederlandse verzekeraar verantwoordelijk houdt voor de ondergang van een Spaans golfresort en een schadeclaim heeft ingediend van €408 miljoen. Volgens een woordvoerder van SNS Reaal is het "een raadsel" hoe de projectontwikkelaar tot zijn claimbedrag komt. De bank wacht op een onderbouwing. Veel belangrijker is echter wat er uit de strategische heroriëntatie en de onderhandelingen over de staatssteun gaat komen. Aandeelhouders rekenen er inmiddels op dat er extra pijn in het vizier zit.

Het aandeel Vopak werd ook stevig van de hand gedaan en duikelde 2,1% tot €49,92. UBS heeft het tankopslagbedrijf op de verkooplijst gezet.

Een onderwogen-advies van Bank of America Merril Lynch speelde Ziggo parten. Het kabelbedrijf liet 3,0% liggen en sloot op €23,34.

Delta Lloyd hield de opgaande lijn van deze week vast en ging nog eens 2,7% vooruit tot €14,45. Het vertrek van grootaandeelhouder Aviva heeft de verzekeraar geen windeieren gelegd.  

Bouwer Heijmans kon opnieuw op kopersinteresse rekenen en zag de koers 1,2% aantrekken tot €7,81.

Op de lokale markt won het aandeel van Macintosh Retail 1,8% op €8,92. Macintosh komt mogelijk sterker en met een groter marktaandeel uit de crisis, als concurrent Schoenenreus failliet gaat, constateert ABN Amro-analist Wim Gille. Dat bedrijf, met een omzet van €80 miljoen in 2011, verkeert in surseance van betaling als gevolg van de financiële crisis, concurrentie van online retailers als Macintosh en een zwak consumentenvertrouwen.