Nieuws/Financieel
1145134
Financieel

’Bodem eurocrisis niet in zicht’

Ondanks de gunstige ontwikkeling op de obligatiemarkten in de perifere EU-landen is de Europese schuldencrisis nog lang niet afgewend. Vooral de schuldenberg in Griekenland baart nog steeds grote zorgen. Dat is af te leiden uit een peiling van DFT.

ECB-voorzitter Draghi liet zich donderdag tijdens een toelichting op het rentebesluit voorzichtig optimistisch uit over de aanpak van de Europese schuldencris. Wel waarschuwde hij dat de economische ontwikkeling in het eerste kwartaal zwak blijft en dat landen moeten blijven doorgaan met economische hervormingen.

Het renteverschil tussen Duitsland en de zwakke EU-landen Italië en Spanje is de laatste maanden fors teruggelopen mede dankzij de aankondiging van Draghi om alles uit de kast te halen om de euro te steunen.

Toch is bijna driekwart van de deelnemers aan de peiling er niet van overtuigd dat de eurocrisis de bodem heeft bereikt mede door vrees dat de Europese regeringsleiders door de afgenomen onrust de teugels weer laten vieren. Ook bestaat de angst dat de schuldenperikelen in Griekenland weer gaan oplaaien.      

Een vijfde ziet het niet zo somber in en verwacht dat dankzij de hervormingen in de EU-landen het ergste leed achter de rug is. Een vergelijkbaar aantal heeft alle vertrouwen in de aanpak van de de Europese Centrale Bank die de angel uit de  eurocrisis heeft gehaald.    

Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen, ziet ook licht aan het eind van het tunnel, maar benadrukt dat er nog een lange weg is te gaan. ”De vorst is over, nu kan het voorjaar langzamerhand beginnen."

Een belangrijke volgende stap na de invoering van de bankenunie is volgens hem een verdere integratie richting een begrotingsunie en uiteindelijk de vorming van de Verenigde Staten van Europa.