Nieuws/Financieel
1145140
Financieel

'Dijsselbloem nieuwe mister Euro'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Volgens Duitse media is de benoeming van de Nederlander rond.  

De kansen voor minister Dijsselbloem (Financiën) om de nieuwe ’mister euro’ te worden groeien met de dag. De PvdA-bewindsman maakt serieus werk om voorzitter van de groep van eurolanden te worden. Over twee weken hoopt hij de Europese topfunctie binnen te slepen. Deze dagen trekt hij door Europa om ook de laatste critici te overtuigen.

Morgen zal het moeilijkste gesprek op zijn programma staan. Dan is Dijsselbloem in Parijs om met zijn Franse collega Moscovici te overleggen. De Fransman aast er zelf nog steeds op om de Luxemburger Juncker op te volgen. Voordeel voor Dijsselbloem is dat de Duitsers de Franse kandidaat niet zien zitten waardoor zijn missie kansloos lijkt.

 

Ook de Duitse minister Schäuble is niet meer in de race. Hij lijkt zijn handen vrij te willen houden voor een kritische noot tijdens de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone. Iets dat lastiger is als de voorzittershamer moet worden gehanteerd.

 

Dat is direct ook de valkuil voor Dijsselbloem mocht hij op 21 januari, tijdens de eerstvolgende Eurogroep, naar voren worden geschoven.