Nieuws/Financieel
1145141
Financieel

'Dijsselbloem nieuwe mister Euro'

Minister Jeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Duitse media melden dat de benoeming rond is.

Volgens het Duitse Handelsblatt zijn ook de Fransen akkoord dat Dijsselbloem de nieuwe 'mr. Euro' wordt.  Hij zou reeds op 21 januari de Luxemburger Juncker opvolgen.

De kansen voor minister Dijsselbloem (Financiën) om de nieuwe ’mister euro’ te worden groeiden afgelopen weken al met de dag.  Deze dagen trekt hij door Europa om ook de laatste critici te overtuigen.

Morgen zal het moeilijkste gesprek op zijn programma staan. Dan is Dijsselbloem in Parijs om met zijn Franse collega Moscovici te overleggen. De Fransman aasde zelf op de functie van de Luxemburger Juncker maar lijkt nu om. Voordeel voor Dijsselbloem was dat de Duitsers de Franse kandidaat niet zien zitten waardoor Moscovici´s missie kansloos lijkt.

Ook de Duitse minister Schäuble is niet meer in de race. Hij lijkt zijn handen vrij te willen houden voor een kritische noot tijdens de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone. Iets dat lastiger is als de voorzittershamer moet worden gehanteerd.

Dat is direct ook de valkuil voor Dijsselbloem mocht hij op 21 januari, tijdens de eerstvolgende Eurogroep, naar voren worden geschoven.

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf