Nieuws/Financieel
1145146
Financieel

Recordwinst voor Amerikaanse bank Wells Fargo

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft in 2012 een nettowinst behaald van 18,9 miljard dollar (14,2 miljard euro). Dat is een record en een stijging met bijna een vijfde ten opzichte van het voorgaande jaar. De inkomsten stegen met 6 procent tot 86,1 miljard dollar, meldde het bedrijf vrijdag.

Wells Fargo profiteerde vorig jaar van een golf aan herfinancieringen van hypotheken. Zowel de omvang als de kwaliteit van de leningenportefeuille is volgens de bank toegenomen. Topman John Stumpf sprak in een toelichting van ,,een uitstekend jaar'' voor zijn bank.

Ondanks een aantal eenmalige lasten werd ook in het vierde kwartaal een recordwinst behaald, van 5,1 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Wells Fargo zette onder meer 644 miljoen dollar opzij om huiseigenaren te compenseren die tijdens de hypotheekcrisis in 2009 en 2010 ten onrecht uit hun huis zijn gezet.

Goed gepositioneerd

Vooruitblikkend zei Stumpf dat Wells Fargo er goed voor staat. ,,Wij zijn goed gepositioneerd en kijken uit naar 2013.'' Concrete verwachtingen voor dit jaar sprak de topman evenwel niet uit.

Wells Fargo is naar bezittingen gemeten de op drie na grootste bank in de Verenigde Staten, en in beurswaarde de grootste. Het bedrijf richt zich met een uitgebreid kantorennetwerk voornamelijk op de particuliere markt.