Nieuws/Financieel
1145161
Financieel

Finse premier bereid tot steun Cyprus

Finland is bereid Cyprus te ondersteunen bij het aanvragen van een noodpakket. Dan moet de Cypriotische regering wel sterker leiderschap laten zien om de uitdagingen het hoofd te bieden. Dat heeft de Finse premier Jyrki Katainen vrijdag gezegd op een politieke bijeenkomst op Cyprus.

,,De uitdagingen zijn echt enorm, maar ik ben ervan overtuigd dat als en wanneer het land een nieuw, sterk en toegewijd leiderschap krijgt dat het vertrouwen kan versterken, dit een geweldige positieve impact zal hebben'', zei de Finse premier.

Cyprioten gaan in februari naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Cyprus zit in financiële nood, onder meer omdat de bankensector van het euroland hard is geraakt door de diepe economische crisis in Griekenland. Het land vroeg vorige zomer al steun aan Europa en het IMF. Een definitieve overeenkomst bleef echter uit, omdat Cypriotische politici weigerden in te stemmen met de voorwaarden die aan de steun worden gesteld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel was ook bij de bijeenkomst aanwezig. Zij riep Cyprus op hervormingen door te voeren. Volgens Merkel zijn de gesprekken tussen Cyprus en de inspecteurs van EU, ECB en IMF nog lang niet in het stadium waarin besluiten vallen. De omvang van het steunpakket voor Cyprus zou kunnen oplopen tot 17,5 miljard euro.