Nieuws/Financieel
1145266
Financieel

Vopak als putoptie

Voorbeurs las Hans de woorden van Juncker voor: De eurogroepvoorzitter waarschuwt zijn beoogde opvolger, onze Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, dat hij geen eigen standpunten meer kan innemen in de eurocrisis.

Hij zei gisteren in het Europees Parlement in Brussel: “Ik was gebonden door de problemen van de eurogroep en de druk die op mijn woorden werd gelegd door de financiële markten. Als voorzitter hield ik op een vrij man te zijn.”

Volgens ons zal dat Jeroen een zorg zijn. Heerlijk hoor, zo’n machtige functie. Vette vergoeding, dikke auto met chauffeur, lekker de hele dag ouwehoeren over andermans portemonnee, eten en drinken in de beste restaurants en pitten in een 12-sterren hotel.

Daarnaast, zoveel speelveld heeft hij nu ook niet. Voor belangrijke zaken moet hij eerst Frau Merkel bellen. “De woensdag overleden Nobelprijswinnaar James Buchanan zei: ‘Geef politici en hoge overheidsdienaars te veel macht en zaken lopen uit de hand’”, vult Maurits aan. Met deze wijze woorden begonnen we aan de handelsdag.

Alcoa

Met 350,71 acteert Mokum 8 punten boven de ultimo. Alcoa heeft met een prima vierde kwartaal de vloer aangestampt en het wachten is nu op de komende resultaten van de wereldmarktleiders.

In UncleSEM (Amerikaanse aandelenmandjes) kochten we de stukken met een vangnetje. Als het goed uitpakt, schrijven we in de stijging een call. Op het bord staan de laatste berekeningen van onze beursgenoteerde SEM Rendement Certificaten in ING, een samenwerking met BNP Paribas. Bij koers 7,76doende is bijvoorbeeld het offensieve certificaat interessant met een bandbreedte van 5,75 – 8,75 kost deze 7,81 en kan nog 0,94 = 10,7% brengen als de koers tot 20 december aanstaande boven de 5,75 blijft. Een prima alternatief voor de dividendloze stukken.

,,Vopakken negenenveertigveertig!”, roept de dealingroom. Dat is 1,60 onder het slot en aandeelhouders die de stukken zonder putverzekering in portefeuille hebben, vragen zich met spijt af waarom ze de poen niet hebben gepakt op 58,07. De prijs die er op 29 november te maken viel.

We zijn 8,67 kwijt in luttele beursdagen. En dat heeft alles te maken met het feit dat beleggers wereldwijd denken dat de economie ‘op stoom komt’. Waardoor het energieverbruik toeneemt en terminals leegstromen. Ons tankopslagbedrijf doet het goed in magere tijden en levert in bij herstel.

De aandelen zijn dus een put in de portefeuille bij baisse en moeten bij hausse worden geruimd.

Nomura

,,Flippen eenentwintignegen!”, roept de dealingroom. Alweer een nieuwe 12-maands hoog. Nomura verhoogde het koersdoel naar 25,00 na aantal gesprekken met Amerikaanse ziekenhuizen, die goed zijn voor 80% van klantenbasis Healthcare-divisie in de VS. De analisten zien opwaartse potentie voor investeringen in 2013.

We overwegen call timespreads op te nemen. Inmiddels zijn er uitoefenprijzen met looptijd tot 2017. Die koop je en vervolgens verkoop je korter lopende uitoefenprijzen. Dus bijv. kopen 4x dec17/15 en verkopen 1x dec13/21 / 1x dec14/22 / 1x dec15/24 / 1x dec16/24 (of veelvouden).

De gekochte calls dekken de short van de verkochte en die worden ‘gerold’ naar andere uitoefenprijzen in de koersbeweging. Met een beetje geluk en vaardigheid ontstaat er dan een ‘free lunch’. ,,Deltaas veertienzesentwintig!”, roept de dealingroom. Allemachtig, wat zijn we daar blij mee.

We hebben ze in portefeuille en zaten met geknepen billen op 14 juni vorig jaar bij koers 9,20. Maar het vasthouden op fundamentele gronden heeft zich geloond.

Delta Lloyd

Nu Aviva zijn belangen heeft verkocht is de lucht geklaard en de free float toegenomen tot 99%.

,,Aviva-kater voorbij”, schrijft analist Kluis van de Rabo. ,,Vanaf nu is het cruciaal hoe Delta Lloyd zal handelen met betrekking tot de verwachte verkoop van de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal.”

We hebben onze put uitoefenprijzen doorgerold naar hogere niveaus om de koers ‘vast te zetten’.

BinckBank

,,Bincken zeveneenentwintig!”, roept de dealingroom. Ook daar zijn we heel blij mee. En roerganger Koen Beentjes zal vanmiddag op de Nieuwjaarsreceptie tevreden kunnen rondlopen. Nog 1,86 en we zijn terug op de koers van een jaar geleden. Huisdobbelaar Guus zit te mopperen.

“Worden we op 52 cent uit Octoplus getreiterd en dan komen ze daarna met een overeenkomst met Sanofi!”

“Misschien moet je ze nog een keer oppakken”, zegt Thomas. “Het directe belang van Dr.Reddy’s is nu 20,7%. Maar de toezeggingen van 63,5% zouden hun mening kunnen wijzigen. En het bod wordt pas gestand gedaan wanneer minimaal 95% is aangemeld.”

“Geen gek idee”, zegt Guus en hij gaat koffie halen voor onze werkstudent.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl (zie ook www.semsadvies.nl) en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.