Nieuws/Financieel
1145293561
Financieel

China en VS praten in september verder

Peking - De Verenigde Staten en China gaan in september opnieuw handelsoverleg voeren. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel, na gesprekken tussen beide economische grootmachten in de Chinese havenstad Shanghai die eerder op de dag werden afgerond.

Volgens het handelsministerie zal het overleg in september in de VS plaatsvinden. In Shanghai sprak een Amerikaanse delegatie met minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer met onder anderen de Chinese vicepremier Liu He. Peking gaf aan dat de onderhandelingen openhartig, intensief en constructief zijn verlopen. Er werd onder meer gepraat over Chinese aankopen van Amerikaanse landbouwgoederen. Het overleg werd overigens wel eerder beëindigd dan officieel was gepland.

President Donald Trump kwam dinsdag nog met felle kritiek op de opstelling van China in het handelsoverleg met de VS. Hij klaagde onder meer dat China zou blijven weigeren om bepaalde Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Eerder zei hij al dat een handelsdeal tussen Washington en Peking nog wel even kan gaan duren.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie kwam woensdag nog even terug op die woorden. Peking vindt dat de Amerikanen ’serieuzer’ en ’meer integer’ de gesprekken moeten voeren.