Nieuws/Financieel
1145308
Financieel

‘Hogere opening Europese beurzen’

De Europese beurzen openen vrijdag naar verwachting met winst. De stemming wordt gesteund door hogere slotstanden in New York en Tokio.

Aan het bedrijvenfront zal SNS Reaal mogelijk in de belangstelling staan. De NOS meldde donderdag dat een projectontwikkelaar bij het hof in de Spaanse stad Murcia een schadeclaim van ruim 408 miljoen euro heeft aangemeld tegen bank en verzekeraar SNS Reaal.

Baggeraar Boskalis heeft een aandelenuitgifte van 320 miljoen euro ten behoeve van de overname van branchegenoot Dockwise succesvol afgerond. In totaal zijn bijna 9,7 miljoen aandelen uitgegeven. Bijna de helft daarvan is onderhands geplaatst bij de bestaande aandeelhouders HAL Investments en Project Holland Fund.

Azië

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter met een winst van 1,4 procent. De Japanse beurs kreeg een stevige duw in de rug door een verdere verzwakking van de Japanse yen. Ook keurde het Japanse kabinet een stimuleringspakket van 10,3 biljoen yen (87 miljard euro) goed.

Elders in het Verre Oosten werd de stemming gedrukt door een hoger dan verwacht Chinees inflatiecijfer. Een oplopende inflatie maakt het voor Peking moeilijker om de economie te blijven stimuleren.

VS

Op Wall Street werden donderdag winsten geboekt. Verliezen onder de technologiebedrijven werden gecompenseerd door een veel sterker dan verwachte groei van de Chinese export.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 13.471,22 punten. De brede S&P 500-index boekte een winst van 0,8 procent op 1472,12 punten en bereikte daarmee de hoogste stand sinds december 2007. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 3121,76 punten.

ECB

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag gemengd. Sombere woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) over de economische ontwikkeling van de eurozone kregen in de tweede helft van de middag de overhand.

De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 350,69 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 553,75 punten. De FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,2 en 0,4 procent inleverden.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3268 dollar waard, tegen 1,3212 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.