Nieuws/Financieel
1147373
Financieel

Staat lijdt verlies op steun aan banken

De Nederlandse staat lijdt vanaf dit jaar verlies op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan om de Nederlandse banken te redden. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betaalt de overheid meer rente over het geld waarmee ze de banken heeft gesteund dan het dividend dat de banken hiervoor betalen.

Dijsselbloem heeft dat gezegd op een lokale PvdA-receptie in Nijmegen. Zijn woordvoerder heeft een bericht hierover in De Gelderlander en enkele andere regionale kranten donderdag bevestigd. Binnenkort stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer met meer informatie. Daarin worden ook cijfers genoemd.

Volgens Dijsselbloem kunnen banken door de economische crisis minder dividend uitkeren aan aandeelhouders.De minister beseft dat hij geen leuke boodschap brengt. De Nederlandse bevolking is volgens hem terecht kritisch op de bankensector, maar de steunmaatregelen waren nodig. Het kabinet werkt hard om de sector uit de gevarenzone te krijgen. Dat gaat nog een paar jaar duren.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA lijkt niet zo blij dat hij de informatie via de media heeft moeten vernemen. „Bijzondere manier om de Kamer te informeren”, twittert hij.