Nieuws/Financieel

Arcelor blinkt uit; AEX zakt weg onder 550

De beursdag werd vanochtend bij Euronext geopend door Brahim Benali, student aan de HvA, voor de start van de Week van de Belegger.

De beursdag werd vanochtend bij Euronext geopend door Brahim Benali, student aan de HvA, voor de start van de Week van de Belegger.

Euronext

Amsterdam (DFT) - Na de bedruktheid van de voorgaande dag deed de AEX vrijdag opnieuw een stap terug met een terugval tot onder de grens van 550 punten. Arcelor Mittal onttrok zich bij de hoofdfondsen aan de terughoudendheid in reactie op meevallende resultaten. Gemalto en Altice werden door beleggers in de verkoop gedaan. Boskalis was eveneens in mineur vanwege zwak ontvangen kwartaalcijfers.

De beursdag werd vanochtend bij Euronext geopend door Brahim Benali, student aan de HvA, voor de start van de Week van de Belegger.

De beursdag werd vanochtend bij Euronext geopend door Brahim Benali, student aan de HvA, voor de start van de Week van de Belegger.

Euronext

De AEX-index eindigde 0,6% in de min op 547,32 punten, vrijwel het laagste niveau van de dag. Bij de start van de handel boekte de hoofdgraadmeter nog bescheiden terreinwinst. De Midkap daalde 0,4% naar 822,38 punten.

De beurzen elders in Europa kwamen ook wat verder onder druk. Londen viel 0,7% terug, terwijl Frankfurt 0,4% lager sloot.

Rein Schutte van Indexus benadrukt dat de komende tijd de aandacht vooral zal zijn gericht in hoeverre en op welke manier de plannen in Amerika om de belastingen te verlagen, worden uitgevoerd. „De twijfel over een uitstel hebben een pullback van de koersen in de hand gewerkt. Het is in ieder geval zeker nog geen done deal.”

Verder zal in het laatste kwartaal van 2017 de belangstelling uitgaan naar de prestaties van de retailbedrijven, stelt Schutte. „Gelet op het hoge vertrouwen bij consumenten en de sterk verminderde zorgen over de ontwikkeling op de huizenmarkt zal er naar verwachting meer animo zijn om in deze periode te gaan besteden.”

In de AEX had ArcelorMittal de wind stevig in de rug met een koerssprong van 3,4%. De melding van het staalconcern in het derde kwartaal meer staal tegen hogere prijzen te hebben verkocht, klonk beleggers als muziek in de oren. ING sprak in een reactie over ’solide resultaten en positieve verwachtingen’.

Altice zat in de achterhoede met een dip van 3,4%. Eerder op de dag was het verlies nog veel groter. De aankondiging van het telecom- en kabelconcern om het management flink op de schop te nemen en oprichter Patrick Drahi weer naar voren te schuiven in het bestuur, kon beleggers onvoldoende overtuigen. Sinds de recente publicatie van teleurstellende resultaten zit het aandeel al in zwaar weer.

Boskalis lag ook zwak in de markt met een aderlating van 2,6%. KBC stelt dat er bij beleggers teleurstelling kan zijn omdat Boskalis bij de presentatie van de resultaten geen melding maakte van het herstel van de olieprijs of een mogelijke herstart bij offshore-energie. Digitaal beveiliger Gemalto deelde mee in de malaise met een verzwakking van 4,4%.

SBM Offshore ging 0,8% achteruit. Voormalig topman Tony Mace van SBM Offshore heeft voor de rechter in Houston toegegeven in het verleden steekpenningen te hebben goedgekeurd, in de hoop zo lucratieve contracten voor SBM te regelen.

Aegon raakte 1,7% kwijt na de opgewekte gang van zaken een dag eerder. De verzekeraar kreeg een positief rapport van KBC Securities. Aegon lijkt volgens de KBC-analisten structureel de weg omhoog te hebben ingeslagen. Dat is voor de analisten reden het advies op het aandeel te verhogen, al blijven de kenners voorzichtig.

Philips daalde 2%. JP Morgan schroefde zijn aanbeveling voor het zorgtechnologiebedrijf terug. Ahold Delhaize gleed 1% weg. RD Shell zag 1% van de koers verdampen.

Midkapper Eurocommercial kreeg er 1,6% bij. Het winkelvastgoedbedrijf meldde vrijdag 4,5% hogere huurinkomsten over het derde kwartaal. De opbrengsten stegen met 11%. Voor koploper BESI werd 2,2% meer betaald.

Flowtraders daarentegen zette de neergang voort en koerste 4,3% lager. Intertrust was ook in mineur en moest 3,7% afstaan op het nieuws dat de politiek trustkantoren meer aan banden wil gaan leggen.

AScX-aandeel Sif kelderde 11% nadat de platformbouwer zijn verwachting voor het bedrijfsresultaat over 2017 naar beneden bijstelde. Een deel van de verwachte productie wordt doorgeschoven naar volgend jaar. ING noemde de kwartaalresultaten lager dan verwacht en wees eveneens op de aangepaste prognose. Toch is de bank niet erg bezorgd over de „operationele dynamiek” bij Sif.

Stern (+1,2%) geeft op 21 december in een buitengewone aandeelhoudersvergadering een toelichting op zijn strategische plan voor de periode tot en met 2020. Het autobedrijf zegt voor de uitvoering van haar plannen een extra commissaris nodig te hebben.

Lokaal fonds Groothandelsgebouwen liet weten dat de huuropbrengsten in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 4,1% zijn gestegen. De uitbater van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam zag de bezettingsgraad van het gebouw licht dalen. Het aandeel eindigde onveranderd.