Nieuws/Financieel

Column: Inspelen op beperkte beweeglijkheid in het aandeel AkzoNobel

Door Roy van Santen

Sinds de overnameperikelen rondom Akzo Nobel bevindt de koers van het aandeel zich in een zijwaartse trend; de koers komt de afgelopen maanden nauwelijks van zijn plaats. Tijd om te kijken hoe wij hierop kunnen inspelen middels een optiestrategie.

Zoals u weet is de veelbesproken overname van Akzo Nobel uiteindelijk afgeketst. De Nederlandse politiek moest inspringen om te voorkomen dat de verfspecialist in Amerikaanse handen viel. Vele beleggers waren teleurgesteld over dit besluit en de enorme druk die hierdoor op de schouders van de directie van Akzo kwam te liggen, werd hen uiteindelijk fataal. Voorman Ton Büchner is reeds opgestapt vanwege gezondheidsklachten.

Dit was een korte intro over de situatie rondom het Akzo Nobel, wat bij velen van u hoogstwaarschijnlijk al bekend was. Tijd om te kijken hoeveel invloed dit heeft gehad op de koers van het aandeel Akzo. In onderstaande grafiek is de opwaartse gap als gevolg van de overnamegeruchten nog goed terug te zien.

Door de overnameperikelen is het aandeel Akzo Nobel dit jaar flink gestegen. Opvallend, aangezien belager PPG Industries al heeft laten weten niet meer terug te willen komen. Daarnaast zijn de resultaten van Akzo ook niet om naar huis te schrijven. Sterker nog, enkele weken terug kwam het bedrijf nog met een ordinaire winstwaarschuwing.

Ondanks het feit dat de omzet van de verffabrikant al jarenlang niet stijgt, is de koers dus flink opgelopen. Halverwege oktober kon een winstwaarschuwing zelfs niet voor reuring zorgen onder beleggers. Het aandeel reageerde nauwelijks op deze tegenvaller. Het aandeel noteert al maandenlang tussen een bandbreedte van grofweg € 73 en € 80.

Dat de koers van Akzo zo vast ligt heeft uiteraard te maken met een vergrote kans op een nieuwe overnamepoging. Als zelfs een zware winstwaarschuwing niet voor beweging in het aandeel kan zorgen, wordt het tijd om hierop in te spelen. Zeker gezien het feit dat de doorgaans kalme maand december weer voor de deur staat.

Om in te spelen op een beperkte beweging in het aandeel Akzo Nobel koop ik een Butterfly met uitoefenprijzen € 80 - € 77 en € 74. Dit houdt concreet in dat de putoptie € 80 wordt gekocht, de putoptie € 77 tweemaal wordt verkocht en de putoptie € 74 weer wordt gekocht. De butterfly expireert op 15 december 2017.

In het ideale scenario noteert het aandeel tijdens expiratie op een koers van € 77. Dit niveau ligt minder dan 2% van de huidige koers van € 78,50. In dat geval is de optiestrategie € 3 waard. Een verviervoudiging van de initiële inleg.

De break-even points liggen op € 79,25 en € 74,75. Binnen deze bandbreedte, waar het aandeel overigens al maanden noteert, is de positie winstgevend. Expireert het aandeel buiten deze bandbreedte, dan is de combinatie verlieslatend.

Het maximale verlies wordt geleden als de koers op 15 december lager dan € 74 of hoger dan € 80 noteert. Dit maximale verlies is gelijk aan de totale investering van € 0,75. Een totaalbedrag van € 75 per combinatie gezien de multiplier van 100. Voor een uitgebreide uitleg over het gebruik van de optiestrategie Butterfly verwijs ik u graag naar dit artikel.

Lees meer over