Financieel/Geld
1151437
Geld

’Huizenbezitter betaalt te veel bij verlengen hypotheek’

Huizenbezitters laten duizenden euro’s aan besparingen schieten als zij hun hypotheek verlengen. Ze betalen op lange termijn €10.000 tot €20.000 te veel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond die eigen data combineerde met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit komt naar voren 14% van de huiseigenaren jaarlijks zijn hypotheek moet verlengen. Dat komt neer op ongeveer 470.000 woningbezitters die een nieuwe rentevaste periode ingaan. De gemiddelde hypotheeksom is ruim €196.000.

Verlengingsaanbod

Een meerderheid van 60% tekent daarbij klakkeloos voor het verlengingsaanbod van de huidige geldverstrekker. Daarmee gaan deze huizenbezitters volgens de bond voorbij aan drie besparingsmogelijkheden die bij elkaar tot 0,5% minder rente kunnen leiden.

Zo loont het om te shoppen bij andere geldverstrekkers. „Er zijn dertig tot veertig geldverstrekkers. Waarschijnlijk zit er wel een tussen met een rente die 0,2% lager ligt”, zegt Dick de Zwart, consultant bij de Nationale Hypotheekbond.

Risicoklasse

Ook zijn er inmiddels verschillende aanbieders die zoiets als looptijdrente aanbieden. Dit betekent dat de geldverstrekker automatisch de risicoklasse aanpast als de verhouding hypotheek/woningwaarde verandert. De risicoklasse bepaalt het percentage aan risico-opslag dat de klant betaalt. Is er genoeg afgelost, dan stelt de geldverstrekker de rente naar beneden bij. „Dit kan bij een nieuwe rentevaste periode van 10 of 20 jaar ongeveer 0,2% schelen”, aldus De Zwart.

Deze besparing loop je mis als je bijvoorbeeld vergeet aan de bel te trekken bij een geldverstrekker die de risicoklasse niet automatisch aanpast.

Woningwaarde

De derde besparing zit ook in de risicoklasse. Of je nu bij je huidige geldverstrekker blijft of naar een nieuwe stapt, deze bepaalt de risicoklasse aan de hand van de actuele restschuld ten opzichte van de woningwaarde zoals die was toen je de hypotheek afsloot. „In 5 of 10 jaar tijd is de woningwaarde meestal wel gestegen”, zegt De Zwart. „Laat je de woning opnieuw taxeren dan kun je daarmee in een andere risicoklasse terechtkomen en wellicht 0,1% besparen.”