Nieuws/Financieel
1151798515
Financieel

Kwartaalcijfers en geven Wall Street winst

De grote beurzen in New York sloten dinsdag met kleine winsten. Beleggers werden optimistischer na een serie meevallers in kwartaalresultaten. De nieuwste Amerikaanse ordercijfers voor zijn fabrieken verrasten beleggers ook positief. Dat de regering Trump een lockdown voor de hele VS uitsloot, gaf eveneens steun.

De beeldbepalende Dow Jones-index noteerde 0,6% slotwinst dankzij 164 punten toename. Het was de derde winstdag op rij. De richtinggevende brede S&P 500-index steeg 0,4%, net als de Nasdaq.

De fabrieksorders in de Verenigde Staten waren in juni met 6,2% gestegen, nadat in mei ook al sprake was van een sterke opleving na de klap van de coronacrisis. Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 5%. In mei namen de fabrieksorders met een herziene 7,7% toe.

De markt wachtte op het nieuwe stimuleringspakket uit Washington voor de Amerikaanse economie. Nancy Pelosi, voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, meldde deze week geen overeenkomst te verwachten.

Minister van Financiën Mnuchin stelde dat de VS niet overweegt vanwege corona naar een volledige lockdown te gaan.

Beleggers keken terloops ook uit naar het besluit van president Trump over een overname van de Amerikaanse activiteiten van de Chinese app TikTok.

Trump, verwikkeld in een handelsvete met Peking, noemt de app een bedreiging voor de staatsveiligheid. Een groot aantal TikTok-gebruikers zou over zijn gestapt naar Instagram van Facebook nu de Amerikaanse president Trump dreigt TikTok te verbieden.

Amerikaanse WTI-olie steeg met 1,4%, de euro ging 0,3% omhoog naar $1,1800.

Verzekeringsconglomeraat AIG sloot 7,5% lager na een $6,7 miljard groot verlies na verkoop van het belang in Fortitude. Het bracht met 66 dollarcent winst per aandeel over het tweede kwartaal, waar 16 cent werd verwacht over het laatste kwartaal.

Amazon (+0,9%) opende een Zweedse versie van zijn webwinkel. Ook keurde de Britse marktwaakhond een investering in maaltijdbezorger Deliveroo goed.

Booking Holdings, het in New York genoteerde moederbedrijf van hotelsite Booking.com, werd 1,7% duurder, na de aankondiging van een ontslagronde van een kwart van al zijn werknemers.

Warner Music Group (-3,3%) boekte uit de streaminginkomsten een hogere omzet.

Google-moederbedrijf Alphabet (-0,6%) ging voor $10 miljard naar de obligatiemarkt, daarmee zijn grootste uitgifte. Het bood onder meer 0,45% voor een vijfjaars lening die $1 miljard moet opbrengen. Google sloot ook een deal met elektronicaketen Best Buy voor gebruik van cloud data.

Vliegtuigbouwer Boeing verloor 0,2%. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA publiceerden richtlijnen voor de terugkeer van Boeings MAX 737, het toestel dat eerder crashte. Volgens marktanalisten zijn de laatste eisen in lijn met wat Boeing zelf had verwacht.

Oliereus BP (+3,4%) halveerde zijn dividend na een verlies van $6,7 miljard, maar dat was beter dan verwacht. Exxon-Mobil won 2%.

Aan de kop van de Nasdaq stond video-gameontwikkelaar Take-Two Interactive met 5,9% koerswinst na goede kwartaalresutaten. Chipmaker AMD won bijna 10%.

Modemerk Ralph Lauren (-4,3%) opende de boeken en schreef daarbij rode cijfers. Het merk met het logo met de polospeler zegt zijn bedrijfsstructuur tegen het licht te gaan houden.

Direct ook keerden cruisemaatschappijen als Carnival, Norewegian en Royal Carribean terug bovenaan de S&P 500, met winsten van 2,5 tot 5%. Ook hotelgroep Hilton werd ingeslagen (+4,8%), Marriott won 3,9%.

Nabeurs meldde Disney een 42% omzetverlies over het tweede kwartaal, met een nettoverlies van $4,7 miljard. Beyond Meat raakte nabeurs 7% kwijt na een groter dan verwacht kwartaalverlies in omzet.

Obligatiedeal

Aan de obligatiekant was er goed nieuws. Argentinië meldde een akkoord met schuldeisers om $65 miljard aan staatsschuld te herstructureren. Het zou het Zuid-Amerikaanse land helpen uit een technisch faillissement en een al jaren durende recessie te komen.