Financieel/Geld

Grote brokers duiken met hun prijzen voor turbo’s naar nieuwe diepten

’Gratis’ kost geld bij beleggen’

Door Theo Besteman

Achter tarieven zitten vaak meer kosten verscholen.

Achter tarieven zitten vaak meer kosten verscholen.

ANP

Amsterdam - Beleggers krijgen vaker ‘gratis’ producten aangeboden. Hun brokers brengen voor duizenden beleggingen niets aan transactiekosten in rekening. Dat lijkt een race naar de bodem. Maar daar staan andere, minder zichtbare kosten tegenover.

Achter tarieven zitten vaak meer kosten verscholen.

Achter tarieven zitten vaak meer kosten verscholen.

ANP

Hoe fel de slag om de particuliere belegger wordt uitgevochten bleek twee weken geleden. Binnen dezelfde dag schrapten BinckBank en DeGiro, de twee grootste internetbrokers als tussenpersoon, hun transactiekosten voor turbo-producten. Met turbo's speculeren beleggers op de stijging of daling van het onderliggende aandeel of andere waarden, zoals recent de oplopende olieprijs.

Hefboom

Bij BinckBank geldt de ‘gratis’ turbo alleen bij eigen beleggingsproducten, zo’n 12.000. Bij aanbieder DeGiro zijn dat de honderd meest verhandelde producten met een hefboom die tot extra rendement moet leiden.

„Beleggingen gratis aanbieden, dat kan maar heel beperkt. Beleggers zouden dus direct moeten bedenken waar wel aan verdiend wordt om dat te kunnen bekostigen. Een permanente race naar de bodem kan niet, diensten kosten altijd geld”, zegt Tycho Schaaf van broker Lynx. „Het ene product gratis aanbieden, betekent dat brokers in de praktijk erop rekenen dat beleggers meer van andere producten gaan aanschaffen”, zegt Martijn Rozemuller van ThinkETF’s, een aanbieder van indextrackers.

Overstappen

De Consumentenbond onderzocht met Beleggingsmatch.nl 22 brokers. Helemaal gratis blijken de turbo’s na het schrappen van de transactiekosten niet; beleggers moeten nog steeds financieringskosten of de bied-laatspread betalen. Binck en DeGiro melden dat wel. De Consumentenbond viel daarnaast op dat beleggers opeens meer berekend krijgen als ze overstappen. Wie niet genoeg handelt of te weinig saldo aanhoudt, krijgt een inactivity fee-afrekening, zoals bij Lynx, Traders Only, IG en Saxo Bank. En overstappen kan kostbaar zijn als de soms maandenlange afwikkeling van de ‘fondsadministratie’ het beleggen bij de goedkopere concurrent belemmert. De verschillende tariefmodellen maken vergelijken voor een doorsnee particulier lastig, waarschuwt de Consumentenbond.„Beleggers moeten zich goed verdiepen in de voorwaarden”, benadrukt Consumentenbondonderzoeker Barbara van der Est. Als brokers eigen beleggingen aanbieden, zitten daar vaak ook kosten voor gratis producten in versleuteld, blijkt uit het dataonderzoek van Beleggingsmatch.nl.

Dienstverlening

Het onafhankelijke Vergelijkbrokers.nl komt na een test op acht onderdelen zoals kosten uit op Lynx, DeGiro en BinckBank als de beste drie. Voor Lynx is dat het tweede jaar op rij, het weigert mee te gaan in bodemtarieven, en DeGiro troeft dit jaar Binck af. „Ik verwacht geen nieuwe brokeroorlog. De race naar de bodem is afgelopen jaren in Nederland al erg afgezwakt”, zegt Sam Hollanders van Vergelijkbrokers.nl. „Alleen DeGiro reageert op iedere prijsverlaging van concurrenten. In vergelijking met de Amerikaanse brokermarkt zouden Nederlandse prijzen nog fors lager kunnen. De vraag is of dat wenselijk is: lagere tarieven gaan ten koste van de dienstverlening. Klachten daarover bij de prijsvechters in de VS zijn talloos.”

Lees meer over