Nieuws/Financieel

Pensioenfonds mag leeftijd niet verhogen

Jan van Eijndhoven

Het pensioenfonds Sabic mag niet eenzijdig de pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar. Dat heeft de rechtbank Limburg bepaald in een zaak die was aangespannen door drie oud-werknemers van het chemisch concern.

Jan van Eijndhoven

De rechtszaak is een gevolg van de complexe regelgeving rond de pensioenleeftijd. Het vorige kabinet heeft enkele jaren geleden besloten dat de zogeheten pensioenrichtleeftijd van 65 naar 67 jaar moet. Deze leeftijdsgrens is van belang voor de fiscale mogelijkheden om pensioen op te bouwen.

Mensen die vóór de verhoging van de leeftijd al pensioen opbouwden, hebben dat gedaan met het recht om op 65-jarige leeftijd pensioen te ontvangen. Na de verhoging kregen deze mensen een tweede pensioen-aanspraak die ingaat op 67 jaar.

Een aantal pensioenfondsen vond dat administratief onhandig: per deelnemer moesten er twee aanspraken worden vastgelegd (op 65 jaar en op 67 jaar). Daarom hebben veel fondsen eenzijdig alle aanspraken terug gerekend naar 67 jaar. De oude aanspraken worden dan hoger omdat ze later ingaan.

Onredelijk

In de praktijk zouden degenen die toch willen stoppen met werken voor hun 67 jaar, hun ’pensioen naar voren trekken’. Dat wil zeggen dat ze een lagere pensioenuitkering krijgen omdat ze eerder stoppen. Bij Sabic bleek dat de maandelijkse uitkering hierbij minder was dan de maandelijkse uitkering die was vastgesteld voor 65 jaar. Dat vonden de drie oud-werknemers onredelijk en gingen daarom naar de rechter. Die heeft hen deze week in het gelijk gesteld: de eenzijdige verhoging is niet correct.

Of de uitspraak gevolgen heeft voor andere fondsen is nog onduidelijk. Overigens wordt deze materie binnenkort nog complexer omdat de pensioenrichtleeftijd binnenkort naar 68 gaat waardoor veel werkenden drie aanspraken hebben: op 65 jaar, op 67 jaar en op 68 jaar. Dat geldt voor de fondsen die niet hebben besloten alles naar 67 te trekken. De wetgever kijkt overigens naar mogelijkheden om de fondsen het recht te geven alles gelijk te trekken zonder dat daar toestemming van de deelnemers voor nodig is.

Lees meer over