Nieuws/Financieel
1153802780
Financieel

Op de beursvloer

Mooie winst AEX door zicht op coronasteun

De AEX is donderdag duidelijk hoger gesloten. Beleggers raakten ervan overtuigd dat het langverwachte nieuwe steunpakket in de VS één deze dagen aangekondigd wordt. Vooral Adyen, Unibail-Rodamco-Westfield en Shell waren in trek.

De AEX eindigde 1% hoger op 559,9 punten. De AMX steeg 0,7% naar 842,1 punten.

De overige Europese beurzen wonnen eveneens flink terrein. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 klommen respectievelijk 0,5%, 0,9% en 0,6%.

Bij sluiting van de Europese beurzen had de Dow Jones-index 0,1% en de Nasdaq-index 0,3% gewonnen. Dat het aantal WW-aanvragen in de VS vorige week tegen de verwachting licht is gestegen, had geen invloed op het sentiment.

Beleggers klampten zich vast aan hoopgevende mededelingen van president Donald Trump over een nieuw steunpakket in de VS. Hij twitterde woensdag bereid te zijn slachtoffers van de coronacrisis een cheque van $1200 te geven en meldde donderdag dat de gesprekken tussen de Democraten en Republikeinen constructief verlopen.

„Trump draait als een blad aan de boom. Duidelijk is wel dat extra stimulering nodig is. Ook de Fed heeft erop gewezen dat het uitblijven hiervan schadelijk is voor de economie”, meldt vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners.

Dat de uiterst moeizame onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie beleggers weinig zorgen baren, verbaast Westerterp niet. „De Britten zijn een koppig volkje en we zijn al vier jaar met het dossier bezig. Maar het verleden heeft uitgewezen dat onder druk alles vloeibaar is en in die zin ben ik optimistisch.”

Het oprukkende coronavirus baart hem meer zorgen. „Ik verwacht geen landelijke lockdowns, maar lokaal kan het voor problemen zorgen. De angst is wel veel minder dan in het begin en sommige sectoren profiteren juist.”

Westerterp denkt dat de beurzen de komende weken zijwaarts zullen blijven bewegen. „Op korte termijn zijn er voldoende wolkjes. Voor de lange termijn ben ik evenwel positief. De economie zal uiteindelijk wereldwijd herstellen en de rentes blijven voorlopig laag.”

In de AEX eindigde Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 4,3% bovenaan. Handelaar Frans Bonsee van ABN Amro wijst erop dat het winkelvastgoedfonds één van de meest geshorte beursbedrijven in Amsterdam is. Partijen speculeren dan op een koersdaling. „Nu de koers herstelt, moeten zij hun posities terugdraaien. Dit gebeurt vaak computergestuurd en versterkt de stijging.”

Adyen steeg 3,3%. De betalingsverwerker profiteerde van het nieuws dat de Amerikaanse regering zou onderzoeken of er restricties kunnen worden opgelegd aan de betaalplatformen van de Chinese techreus Tencent en het Chinese betalingsbedrijf Ant Group.

Energiegigant Shell, die eind vorige week het laagste niveau in ongeveer vijfentwintig jaar aantikte, steeg mede dankzij de opleving van de olieprijzen met 3%.

Biotechnologiebedrijf Galapagos pakte er 2,6% bij.

Prosus was met een min van 1,6% de grootste daler door de dreigende Amerikaanse maatregelen tegen het Chinese Tencent, waarin de techinvesteerder een belang heeft van ruim 30%.

In de AMX eindigde biotechnologiebedrijf Pharming met een winst van 5,8% bovenaan.

BAM klom 4,3%. Het bouwbedrijf belandde eind september op een laagterecord, maar zit sindsdien stevig in de lift. Maritiem dienstverlener SBM Offshore steeg 1,9% naar €14,73, in reactie op een koopadvies van de Franse bank Société Générale, inclusief een koersdoel van €18.

Air France KLM won 1,8%.

PostNL eindigde met een verlies van 2,8% onderaan, na vanwege de recente fors opmars van de kooplijst bij ABN Amro te zijn verdwenen.

Het lokaal genoteerde Fastned schoot 33,8% omhoog. Het Nederlandse snellaadbedrijf opende donderdag samen met autofabrikant Tesla het grootste snellaadstation van Duitsland. Fastned leverde acht snellaadpunten, Tesla zette er twintig eigen supercharchers neer. De laders van de Amerikanen kunnen alleen door Tesla-rijders gebruikt worden.

Verdienen aan tokens op de blockchain? Volg vanavond het seminar