Nieuws/Financieel
1154093823
Financieel

'Wall Street hoger door handelsoptimisme'

New York - De beursgraadmeters in New York staan donderdag voor een hogere opening. Het sentiment op Wall Street wordt gesteund door optimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsontwikkelingen. Daarnaast buigen beleggers zich opnieuw over een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten.

China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd terug te draaien. Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken. Dat wordt een belangrijk onderdeel van het gedeeltelijke handelsakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld. Peking en Washington hopen zo'n akkoord in de komende weken te bereiken.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de ontwikkelingen rond handel kunnen in beweging komen, zoals bijvoorbeeld vliegtuigfabrikant Boeing, machinebouwer Caterpillar en technologieconcern Apple. Ook de chipsector met aandelen als Intel, Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology kan reageren. Chipconcern Qualcomm lijkt een hogere opening te krijgen geholpen door meevallende kwartaalcijfers en positieve vooruitzichten.

Fitbit

De maker van fitnesstrackers en smartwatches Fitbit kwam eveneens met cijfers. Onlangs werd nog bekend dat Fitbit voor 2,1 miljard dollar wordt overgenomen door Google. Kledingverkoper Ralph Lauren lijkt fors hoger te beginnen dankzij beter dan verwachte resultaten.

Marktonderzoeker Nielsen publiceerde resultaten en kondigde aan zichzelf in twee delen op te splitsen. Daarbij wordt het onderdeel dat zich bezighoudt met consumentenonderzoek als apart bedrijf naar de beurs gebracht.

Teva Pharmaceutical

Andere ondernemingen die de boeken openden waren onder meer farmaceut Teva Pharmaceutical, reisboekingsbedrijf Expedia en de uitbater van zeedierenparken SeaWorld Entertainment. SeaWorld maakte ook bekend dat er een nieuwe topman is benoemd.

Op macro-economisch gebied is het vrij rustig. De Amerikaanse overheid meldde dat de wekelijkse uitkeringsaanvragen zijn gedaald.

De beurzen in New York sloten woensdag met kleine uitslagen. De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg vlak op 27.492,56 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,1 procent tot 3076,78 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot 8410,63 punten.