Nieuws/Financieel
1154516489
Financieel

Pond profiteert van nederlaag Johnson

Op de valutamarkten wordt opgelucht gereageerd op de nederlaag van de Britse premier Boris Johnson in het Lagerhuis. De koers van het Britse pond stijgt, omdat het parlement aandringt op een verlenging van de onderhandelingen met Brussel tot eind januari. De kans op een zogenoemde no deal-Brexit lijkt daarmee af te nemen.

Het pond trekt woensdagochtend aan tot $1,2152. De munt daalde gisterochtend nog onder de psychologisch belangrijke grens van $1,20. Dat was voor de eerste keer sinds januari 2017. Analisten hielden er rekening mee dat de Britse munt naar $1,10 zou vallen bij een vertrek van de Britten uit de EU zonder een overeenkomst met Brussel.

Ondanks die winst ten opzichte van de dollar is de koers van het pond nog redelijk onbestemd, zegt Ranko Berich van valuta-analist Monex. „Voor nu is het gevaar van een verdere daling afgewend, maar als het hogerhuis de wet die een harde Brexit tegenhoudt niet goedkeurt, kan het pond alsnog lijden.” In dat hogerhuis heeft de Conservatieve partij van Boris Johnson nog wel een meerderheid.

Bovendien wil Johnson nu het liefst nieuwe verkiezingen uitschrijven. „Ook een stembusgang die uitdraait op winst voor de pro-Brexitkandidaten is waarschijnlijk slecht voor het pond”, voegt Berich daaraan toe. Hij denkt dat de munt nog 7% kan dalen als het alsnog tot een harde Brexit komt, tot net onder pariteit met de euro en tot $1,12. „En de kans op een no deal is volgens ons nog 40 tot 50%.”

Het pond moest gisteren trouwens ook een veer laten tegenover de euro, met een daling naar €1,093. Vanochtend krabbelt de Britse munt alweer op naar €1,1057.