Nieuws/Financieel
1156419035
Financieel

Belastingaangifte mag week later wegens storing

DEN HAAG - De Belastingdienst verlengt de termijn om belastingaangifte te doen over 2020 met een week vanwege de ontstane storing bij de fiscus. Daar hadden veel mensen last van die deze week aangifte wilden doen. De inlevertermijn loopt nu tot 8 mei, in plaats van tot 1 mei.

Inmiddels komen er weer zo’n 10.000 aangiften per uur binnen. Het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen, is echter nog steeds minder dan normaal.

„We lijken erin geslaagd te zijn om de technische storing op te lossen die zorgde voor problemen bij het doen van online aangifte. Aangifte doen wordt weer beter mogelijk”, belooft Heleen Bisschoff-Moonen, bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aangiftecampagne.

Excuses

Bisschoff-Moonen baalt er wel van dat de fiscus nog niet 40.000 tot 50.000 belastingaangiften per uur kan ontvangen zoals de bedoeling is. „Het blijft heel vervelend als mensen aangifte proberen te doen en dat niet lukt. Ik wil daar ook excuses voor aanbieden.”

Ondanks de storing hebben deze week ruim 513.000 personen hun belastingaangifte ingestuurd. In totaal moeten 8,3 miljoen Nederlanders aangifte doen.

8 april

De fiscus verlengt ook de eerste deadline van 1 naar 8 april. Wie voor 8 april belastingaangifte doet, hoort uiterlijk op 1 juli of men geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Mensen die hun aangifte later insturen, horen dat mogelijk pas na 1 juli. En wie voor 8 mei uitstel aanvraagt bij de Belastingdienst, heeft tot 1 september de tijd om aangifte te doen.

Bisschoff-Moonen heeft overigens zelf nog geen belastingaangifte gedaan. „Ik vind het ook belangrijker dat we dit eerst goed oplossen.” Zij gaat bij de Belastingdienst kijken naar mogelijkheden om het aangifteseizoen wellicht beter te spreiden, zodat niet 8,3 miljoen Nederlanders vrijwel tegelijkertijd hun belastingaangifte invullen. „Dit gaan we meenemen in de evaluatie.”