Financieel/Geld
1156429061
Geld

NS komt met goedkoper treinkaartje voor tieners

UTRECHT - Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen binnenkort ook goedkoop met de trein reizen. De NS start op 1 september met de verkoop van een nieuwe jongerendagkaart, waarmee zij voor €7,50 een dag buiten de spits kunnen reizen.

Dat maakt het vervoerbedrijf woensdag bekend.

Het nieuwe tienerticket is te koop via de NS-app. Er is dus geen ov-chipkaart voor nodig. Met een barcode in de app kunnen poortjes op het station worden geopend.

Nieuwe generatie

De komst van de kaart was al aangekondigd, maar de introductie ervan is door corona wat uitgesteld. NS-bestuurslid Tjalling Smit zegt dat de NS de trein een logische keuze wil maken voor een nieuwe generatie reizigers. „Ook nu.”

Maar de kosten voor een treinkaartje voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar zijn al snel aan de hoge kant, aldus Smit. „Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren.”

Kinderen onder de 11 mogen onder begeleiding van een volwassene gratis reizen, of zij kunnen reizen met een railrunner van €2,50.

Dagje stad

Volgens de NS blijkt uit eigen onderzoek onder 1087 jongeren en hun ouders dat jongeren voornamelijk voor een dagje naar de stad reizen. Op de tweede plek staat familie- of vriendenbezoek.

Jongeren reizen volgens de NS vooral in het weekend. Van de jongeren zegt 71% vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs en 57% van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

De kaart is overigens alleen geldig in NS-treinen.