Nieuws/Financieel
1157377541
Financieel

Bitcoin keert terug boven $40.000-grens

Bitcoin blijft stijgen, na de dreun van een verlies met $10.000 in een enkele week. De digitale munt komt na 7,5% stijging donderdag weer boven $40.000.

De stijging van de belangstelling onder beleggers is momenteel in de Amerikaanse markt groot. Crypto-experts zien in een financieel steunpakket dat Washington bracht een reden voor de extra stijging. De uitkering aan burgers zou ook naar cryptomunten zijn gegaan.

De prijs van bitcoin beweegt de laatste weken met forse uitschieters, met 20 tot 30%. De markt negeert donderdag waarschuwingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank woensdag voor de bitcoin.

Het is geen munt, mist iedere waarde, is heel wisselvallig en prooi van speculanten, aldus de ECB.

Lagarde stelde dat bitcoin en de handel in de overige drieduizend cryptomunten veel strakker gereguleerd moet worden.

Zij haalde uit naar ’totaal verwerpelijke witwasserij’ waarvoor de cryptomunten volgens haar worden gebruikt. Maar in reactie stijgt de bitcoin een dag later juist.

Winklevoss

Donderdag werd bekend dat bitcoinhandelsplatform Gemini Trust, het bedrijf van de tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss, mogelijk naar de beurs gaat vanwege de groeiende belangstelling voor digitale valuta.

De Winklevoss-broers claimen al langer dat de waarde van bitcoin de komende tien jaar tot $500.000 zou stijgen.

Het Amerikaanse handelsplatform Coinbase heeft een aanvraag ingediend bij de toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) om een notering te beginnen.

Daarnaast zoekt platform Bakkt, opgericht door de Republikeinse senator Kelly Loeffler en eerder hoofd investor relations bij beursbedrijf ICE een notering. Dat gaat via een lege SPAC (Special Purpose Acquisition Company)-huls. Bakkt heeft nu een waardering van $2,1 miljard. Ook eToro, dat veelvuldig cryptomunten zoals bitcoin, ether en xrp verhandelt, zou een beursgang willen.

Waardeverlies

Volgens zakenbank Morgan Stanley reageert de cryptomarkt momenteel ook verhit op het vooruitzicht van een aanhoudend lage rente, aangewakkerd door centrale banken.

Die lage rente laat de waarde van bestaande beleggingen verzwakken, beleggers zouden daarom naar andere inkomstenbronnen zoeken. Bitcoin steeg vorig jaar 330%.

„Met de grote daling van de dollar, de zeer negatieve reële rendementen en de aanhoudende onzekerheid over het beleid, zijn beleggers op zoek naar alternatieven voor traditionele beleggingen.”