Nieuws/Financieel
11586
Financieel

Eindelijk komen investeringen van de grond

Oeso geeft Trump schouderklopje

Amsterdam - De investeringsplannen van Donald Trump kunnen de Amerikaanse economie extra laten groeien. Dat concludeert denktank Oeso in haar halfjaarlijkse economische outlook.

De Oeso, voluit Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, roept al heel lang dat overheden de economie moeten stimuleren. Maar met de investeringsplannen van de aanstaande Amerikaanse president Trump lijkt er eindelijk een andere wind te gaan waaien.

Het duurt even voordat het precieze beleid van de nieuwe president vorm krijgt, maar vanaf het tweede kwartaal van 2017 denkt de Oeso dat de overheid de dollars gaat laten rollen. Dat moet volgend jaar tot 0,4 procentpunt meer groei in de VS leiden, en in 2018 tot 0,8 extra. In dat jaar moeten de investeringen door ondernemingen met 5,5% zijn gestegen, en neemt de werkloosheid af met 0,2%.

De stijgende vraag in de VS kan leiden tot een stijging van de import met 3 procentpunt. Dat merken ook buren Canada en Mexico, mits de VS niet met handelsbeperkende maatregelen komt, zoals importtarieven.

Maar de Oeso geeft Trump ook een bedekte waarschuwing. Volgens Oeso-economen heeft internationale handel een belangrijke rol in het wakker schudden van de wereldeconomie en het verbeteren van de productiviteit. Protectionisme en de dreiging van handelssancties kunnen de positieve effecten van stimulerende begrotingsmaatregelen weer teniet doen.

De VS is volgend jaar de best presterende ontwikkelde economie, met een verwachte groei van 2,3%. De eurozone blijft steken op 1,6%, het VK op 1,2%.

In de rest van het rapport roept de Oeso overheden, opnieuw, op om veel meer te doen om de lage groei aan te wakkeren. Zonder ingrijpen blijven vraag en productiviteit laag, en hervormingen komen maar mondjesmaat op gang. De afgelopen vijf jaar bleef de groei van de wereldeconomie steken rond de 3%, dat is ongeveer 0,75% slechter dan het gemiddelde van de twee voorgaande decennia. De denktank verwacht dat de groei volgend jaar aansterkt tot 3,3%, in 2018 tot 3,6%.

Om uit dat doormodder-scenario te komen, moet het monetaire beleid van centrale banken worden ondersteund met een ruimer beleid van overheden. In de meeste ontwikkelde economieën hebben centrale banken ook al zoveel geld in de economie gepompt dat nóg meer doen kan leiden verstoringen en volatiliteit op financiële markten.

Om niet alleen de groei te verhogen maar ook ongelijkheid aan te pakken, waarschuwt de denktank landen te investeren in de juiste maatregelen. Dat zijn ’zachte’ investeringen zoals onderzoek & ontwikkeling en onderwijs, en ’harde’ investeringen zoals de openbare infrastructuur.

De hoge schulden die sommige landen met zich meetorsen, hoeven ook geen beletsel te zijn voor een ruimer begrotingsbeleid. Sinds de crisis hebben veel landen de broekriem aangetrokken, waardoor de schuldratio’s, met de schuld afgezet tegen het bbp, in veel ontwikkelde landen is verbeterd. Bovendien zorgde de extreem lage rente ervoor dat landen hun schuld goedkoop konden herfinancieren, waardoor er ruimte is om meer uit te geven zonder dat de schuld onhoudbaar wordt. Duitsland kan bijvoorbeeld ongeveer 1% van het bbp uitgeven om de economie te stimuleren.