Nieuws/Financieel
1158816785
Financieel

Goede bui Dow bij start in mei; rem op Nasdaq

NEW YORK (DFT/ANP) - De aandelenbeurzen in New York laten bij de start in handelsmaand mei overwegend plussen zien. Techbeurs Nasdaq zakt echter weg in de week die in het teken staat van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,7% hoger op 34.113 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,3% bij op 4191,5 punten en techbeurs Nasdaq raakt 0,5% kwijt op 13.895 punten.

Deze week krijgen beleggers in de VS inzage over de gang van zaken op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vrijdag komen de officiële werkgelegenheidscijfers naar buiten.

Verder ging de aandacht uit naar de chipsector, zoals wel vaker de laatste tijd. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders gaat waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden, denkt Pat Gelsinger, de baas van chipfabrikant Intel. Het aandeel Intel noteert 0,8% in de min.

Automaker Tesla (-3,5%) stond bij de grotere dalers na berichten over verdere vertraging bij de bouw van zijn fabriek in de buurt van Berlijn. Ook lijkt Tesla zijn lobby in China te verstevigen na kritiek op de veiligheid van zijn auto's. Chinese branchegenoten als Li Auto, Nio en XPeng leverden op hun beurt in april fors meer auto's af dan een jaar eerder.

Warren Buffett

Veel aandacht ging uit naar Berkshire Hathaway, het beursgenoteerde investeringsvehikel van Warren Buffett. De hoogbejaarde superbelegger maakte bekend dat de 58-jarige Greg Abel zijn opvolger wordt als hem iets overkomt. Het aandeel Berkshire steeg 1,6%. Abel heeft momenteel de leiding over de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway. Buffett benadrukte wel dat hij nog geen plannen heeft om met pensioen te gaan. Dat geldt ook voor zijn rechterhand, de 97-jarige Charlie Munger.

Luxemerk Estée Lauder duikelt 7,8% na cijfers. Moderna won bijna 3 procent. De farmaceut tekende een overeenkomst voor het leveren van 500 miljoen coronavaccins aan armere landen via een programma dat wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Verder is maandag het proces tussen Epic Games, de maker van schietspel Fortnite, en Apple begonnen. De gamesontwikkelaar beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30% van alle opbrengsten afdragen. Apple noemt de rechtsgang van Fortnite-maker Epic Games over vermeend machtsmisbruik van de Iphonemaker een „aanval” op een veilig systeem. Maar daar is topman Tim Sweeny van de ontwikkelaar van het populaire schietspel het niet mee eens. Apple won 0,8%.

Overnamenieuws

Er was ook nog overnamenieuws. Telecomconcern Verizon (plus 0,3%) verkoopt zijn mediatak voor 5 miljard dollar aan Apollo Global Management. Behalve merken als AOL en Yahoo omvat de divisie onder andere ook de website TechCrunch.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo