Nieuws/Financieel
11598
Financieel

OPEC drukt stemming

Het Damrak is de nieuwe beursweek slecht begonnen. De AEX sloot 1,2% lager op 452,7 punten.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB vindt het niet vreemd dat beleggers gas terug namen na de fraaie opmars in de afgelopen paar weken. „De Trump-rally is uitgewerkt en het is onwaarschijnlijk dat de OPEC woensdag een stevig productieakkoord bereikt. Als er al een akkoord komt, zal het vermoedelijk een bevriezing rond de huidige productieniveaus zijn. En vervolgens is het de vraag of de leden zich eraan gaan houden, ook al vanwege het ontbreken van een pressiemiddel. Voorts zorgt het Italiaanse referendum zondag voor onrust. Als deze negatief uitpakt voor premier Renzi, zal hij zich terugtrekken en komt er mogelijk een anti-EU-partij aan de macht."

Voor de langere termijn blijft Westerterp wel positief gestemd. „De obligatierentes zijn de laatste tijd weliswaar wat opgelopen, maar nog altijd laag. Dit maakt aandelen relatief aantrekkelijk. Bovendien zijn Trumps plannen om extra in infrastructuur te investeren en de belasting te verlagen positief voor de Amerikaanse economie."

De onzekerheid rond het Italiaanse referendum had vooral zijn weerslag op de banken. ABN Amro en ING eindigden bij de Nederlandse hoofdfondsen onderin met minnen van 2,6% respectievelijk 1,8%.

De oliefondsen hadden het ook zwaar, hoewel de prijs van het zwarte goud opveerde. SBM Offshore en zwaargewicht Shell verloren 1,7% en 1,1%.

Johan Wiering