Nieuws/Financieel
11604
Financieel

’Een Max Verstappen van de fintech nodig’

Koninklijk bezoek aan de Euronext bij fintechbijeenkomst.

Koninklijk bezoek aan de Euronext bij fintechbijeenkomst.

AMSTERDAM - Geld om Nederlandse startups te financieren en door te laten groeien is er wel, maar ondernemers en investeerders moeten de kansen nog zien. „Er is een Max Verstappen in de Nederlandse startupwereld nodig”, zegt Prins Constantijn.

Koninklijk bezoek aan de Euronext bij fintechbijeenkomst.

Koninklijk bezoek aan de Euronext bij fintechbijeenkomst.

De potentie van start-ups, met name in de financiële sector, als groeimotor van banen in de Lage Landen werd gisteren onderstreept met koninklijk bezoek aan een discussiebijeenkomst in de Amsterdamse beurs. De Belgische koning Filip voegde zich op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Nederland met koning Willem-Alexander bij de Belgisch-Nederlandse conferentie over Innovatief Ondernemerschap en Finance, in de Amsterdamse Euronext. De Nederlandse koning trof daar zijn broer Constantijn, die deze zomer Neelie Kroes opvolgde als startupambassadeur bij StartupDelta.

Voor Nederland en België liggen er grote kansen om het hart voor technologie en innovatie, het Silicon Valley van Europa te worden. Het talent, de infrastructuur en ook het geld is er, zo waren alle bezoekers van de bijeenkomst het met elkaar eens. Eigenlijk ontbreekt het vooral aan goede samenwerking, tussen overheden, ondernemers en investeerders. „Het sterke punt van Silicon Valley is het ecosysteem waarin iedereen elkaar helpt”, hield Constantijn de aanwezigen voor.

Het aantal financieel-technologische startups, zogenoemde fintechs, is volgens de prins booming in Nederland. Toch blijven investeerders koudwatervrees houden om kapitaal te stoppen in talentvolle bedrijfjes die moeten doorgroeien. Volgens Constantijn kunnen enkele succesbedrijven drempelverlagend werken: „Er zijn een paar toonaangevende bedrijven nodig, zoals betaalverwerker Adyen. Bedrijven die laten zien dat je kunt doorgroeien. Eigenlijk is er een soort Max Verstappen van deze sector nodig.”

Voormalige startups die aan het doorgroeien zijn hekelden tijdens de bijeenkomst de enorme moeite om aan goede financiering te komen. „Ik ben 40% van mijn tijd bezig met zorgen dat het bedrijf goed gefinancierd is”, aldus ceo Tom van Aken van biochemisch kennisbedrijf Avantium. „Je bent voor een financieringsronde altijd bezig met een plan B en C”, vertelde ceo Onno van de Stolpe over de afgelopen achttien jaar van Galapagos. „Durfinvesteerders zijn daarom het noodzakelijk kwaad van deze wereld. Daarom zijn we nu beursgenoteerd, zodat ik die niet meer nodig heb”, grapte hij.

Bij ING is de koudwatervrees volgens ceo Ralph Hamers weg. „Banken kunnen niet zelf alle goede oplossingen bieden aan klanten. Wij hebben zelf goede ideeën, maar wij hebben hier geen monopolie op.” Hamers ziet de nieuwe spelers niet meer als bedreiging: „Zij verstoren voor banken de relatie met klanten, dat is zeker. Wij moeten ons daarom openstellen aan deze partijen, met toegang tot kapitaal, klanten en toezicht.”

Ceo Maurice van Tilburg van Euronext Amsterdam verwacht dat hij komende jaar enkele doorgroeiende technologiebedrijven verwelkomt op de beurs. „Dit jaar was er de beursgang van Takeaway.com. Ik verwacht er volgend jaar meer. Het zullen niet direct grote fondsen in de AEX zijn, maar hun komst is wel belangrijk.”