Nieuws/Financieel
1161877
Financieel

'Obama blijft bij oude plannen fiscal cliff'

De Amerikaanse president Barack Obama wil vrijdag geen nieuwe voorstellen op tafel leggen om de begrotingscrisis in de Verenigde Staten op te lossen. Hij houdt vast aan zijn eerdere plannen. Dat meldden bronnen rond de besprekingen in het Witte Huis.

Obama wil nog steeds de belastingen op inkomens vanaf 250.000 dollar verhogen en de werkloosheidsuitkeringen verlengen, aldus de ingewijden. Hij zou de leden van het Congres gaan vragen wat ze zullen steunen om de 'fiscal cliff' te voorkomen.

Bij de bijeenkomst zijn de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, Harry Reid en Mitch McConnell, en de leiders van de twee partijen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner en Nancy Pelosi. Ook vicepresident Joe Biden en minister van Financiën Timothy Geithner zijn erbij.

Zondag komen de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terug van reces voor overleg. Maandag moet een compromis zijn bereikt, zowel in het Huis als in de Senaat, anders treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de economie ernstig kunnen schaden.