Nieuws/Financieel
1163898
Financieel

Winst Nike daalt bijna met een vijfde

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike zag zijn winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 18 procent dalen door onder meer moeilijke marktomstandigheden in West-Europa en China. Ook de verkoop van de merken Umbro en Cole Haan zetten de winstgevendheid onder druk. Dat blijkt uit de donderdag naar buiten gebrachte resultaten.

Nike boekte in de drie maanden tot 30 november een nettowinst van 384 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog 469 miljoen dollar werd bijgeschreven. Exclusief verliezen op de verkoop van Umbro en Cole Haan resteerde een winst per aandeel van 1,14 dollar. Dat is beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 1 dollar per aandeel.

Het bedrijf zag de omzet in Noord-Amerika met 17 procent stijgen, vooral dankzij een grote vraag naar renschoenen. In China verlaagde Nike de prijzen om van zijn voorraden af te komen. De komende maanden zal het moeilijk blijven op de Chinese markt. Het aantal orders voor de komende 4 maanden daalde in China met 7 procent.